Column

Geen dag zonder reportages over het weer

'Lekkage op Groenelaan 109 in Schiedam!'

Jonathan van het Reve
null Beeld
Beeld

We zijn halverwege het achtuurjournaal en Gerri Eickhof toont ons een vochtig systeemplafond. 'Omdat hier een apotheek zit, geeft loodgieter Mourik dit klusje voorrang', vertelt Eickhof. Kijk, daar beklimt loodgieter Mourik zijn ladder. 'Het euvel is snel gevonden', zegt Eickhof, 'de afvoer van het platte dak zat verstopt!' En verdomd, we zien allemaal zwarte prut bij het putje. Loodgieter Mourik legt uit: 'Dat komt door allerlei eh... toch troepjes. Wat mos, van bomen. En hier dan ook eh... hondenpoep.' Hondenpoep op het dak?! Gerri Eickhof gelooft zijn oren niet. Maar het is echt waar: 'Er is hier iemand die laat zijn hondje uit... op het dak.'

In datzelfde journaal hadden we al gezien dat er bij Breukelen een rijtje bomen was omgewaaid ('als luciferhoutjes'); dat daar een echte 'stormjager' op af was gekomen; hoe in Den Haag drie auto's in het water onder een viaduct reden; dat de juiste verzekering dat in principe dekt; hoe Museum Boijmans Van Beuningen een stenen pot in veiligheid bracht. Ook was weerman Marco Verhoef al even in de uitzending geweest, met een waarschuwing ('code oranje!') voor de komende uren. 'Later meer', had Rob Trip daarna bezworen, want uiteraard zou aan het eind van het journaal ook nog het reguliere weerbericht volgen.

Waar hebben we dit aan verdiend? Eindelijk, voor het eerst in de geschiedenis, is het gelukt om de maatschappij zo in te richten dat het weer niet meer allesbepalend is. Elke burger heeft een dak boven zijn hoofd, een regenjas kost bijna niks, kaplaarzen al helemaal niet, overal ligt van dat speciale poreuze asfalt en zelfs de groente en het fruit staan lekker droog in kassen. En nog steeds kan Nederland blijkbaar geen dag zonder reportages over het weer.

Deze week was er nog echte wateroverlast, maar ook als er werkelijk niets aan de hand is, weten meteorologen zich het nieuws in te knokken. Niet met een simpel kaartje en een rijtje cijfers - dat heeft iedereen die het interesseert allang in zijn app gezien - maar met allemaal gezellige verhaaltjes ('de zon heeft het moeilijk deze week') vrolijk geïllustreerd met foto's uit het land. En liefst elke dag een recordje, of desnoods geinige verzinsels als de 'eerste officieuze warme dag van het jaar' - het is immers pas officieel als 'het kwik' ook in De Bilt tot 20 graden is gestegen.

Ja maar hallo, is het weer dan niet prachtig en fascinerend? Jawel, maar ik heb het thuis ook, en het is steeds min of meer hetzelfde: nat, droog, warm, koud. Kunst en wetenschap zijn ook heel mooi en interessant, maar daarin zit veel meer variatie. Zelfs het kleinste museum heeft meer schilderijen dan er weertypen bestaan. Waarom wijdt het journaal daar niet elke dag vijf minuten aan? 'Deze placemat kregen we opgestuurd van mevrouw de Jong uit Den Haag, wat een prachtige kleuren! De eerste officiële Vermeer van het jaar. Gerri Eickhof staat op het dak van het Mauritshuis - Gerri, hoe zijn de reacties daar?'

Jonathan van het Reve op Twitter: @JvhReve

Meer over