Gastcolumn, satireIkenna Azuike

Gastcolumn: Zonder haan is er niks aan!

Wat denkt gastcolumnist Ikenna Azuike (documentairemaker en satirische vlogger) van de kritiek op het Schierse Kallemooifeest, waarbij een haan drie dagen in een mand hoog aan een mast moet zitten?

De mand met de haan voor het Kallemooifeest op Schiermonikoog. Beeld Julius Schrank
De mand met de haan voor het Kallemooifeest op Schiermonikoog.Beeld Julius Schrank

Een echte sfeerbederver voor een killerparty is iemand die bij binnenkomst meteen losgaat over zijn gluten- en lactose-intolerantie of midden op de dansvloer eindeloos veel foto’s onder je neus duwt van een verfrommelde baby. Maar er zijn meer manieren om feestvreugde in de kiem te smoren.

Comité Dierennoodhulp is deze week een proces begonnen om aan het ‘Kallemooifeest’ te tornen; een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor de inwoners van Schiermonnikoog.

Het feest is een oude traditie op het eiland en is een goede aanleiding om eens lekker uit je dak te gaan. Maar nu Comité Dierennoodhulp roet in het eten dreigt te gooien, ben ik bang dat dit zal leiden tot een Friese revolutie met gele hesjes en rode hartjesvlaggen.

Waar gaat het om? Het draait allemaal om de haan. Traditie van het feest is dat een haan in een mand wordt opgehangen aan een vlaggenstok van 18 meter. Het dier blijft daar drie dagen hangen. Zodra de haan kraait, moeten alle cafés sluiten en is het feest voorbij.

En nu wil Comité Dierennoodhulp de haan bevrijden uit zijn mand. Bizar natuurlijk, want een dier ‘gewoon lekker rond laten scharrelen’ is wel een hele extreme eis. Nee, de haan bevrijden uit de mand, is als een Engelse thee zonder melk, Kanye zonder Kim of Liam Neeson zonder knuppel.

Denk aan al die teleurgestelde kindergezichtjes wanneer ze een haan in alle vrijheid zien rondscharrelen in plaats van opgesloten op grote hoogte. Ze zouden geschokt zijn en overstuur raken van zo’n onnatuurlijke gang van zaken. Bovendien klinkt het kraaien van een haan nu eenmaal veel mooier en muzikaler vanaf grote hoogte. Vergeet niet dat Nederland onder zeeniveau ligt, wat betekent dat niks goed klinkt vanaf de grond! In een ideale wereld hijsen we ook alle artiesten omhoog in een mand voor een optimale klank. (Doe uw voordeel met deze tip beste lezer).

Van deze tijd

Volgens Comité Dierennoodhulp is 'het gebruik van dieren voor traditionele feesten en evenementen echt niet meer van deze tijd’. Ha! Dan hebben ze zeker nog nooit gehoord van:

- De vijfdaagse geitenfuif in België, waarbij jonge geiten alle Belgische biersoorten moeten proeven en daarna over hete kolen moeten hopsen.

- Of het charmante 9-daagse InnererschweinehundtreppenwitzBackpfeifengesicht – festijn. Hier komen al 250 jaar Duitse sportievelingen op af om mee te doen aan de race waarbij het de uitdaging is om zoveel mogelijk levende otters in één rugzak te proppen, waarna zij doorsprinten naar het bergdorp Wurstundwitzerdorf voor de finale.

- Of wat te denken van die knotsgekken Denen met hun hilarische Pidsvin Drukket Dart traditie. Hierbij wordt er ‘gedart met egels’. Wanneer een opgerolde egel niet tegen het dartbord blijft ‘plakken’ moet de darter een borrel achteroverslaan. Levendig, spannend en geestig tegelijk.

Het zijn stuk voor stuk tijdloze festivals voor generaties lang plezier, dus waarom veranderen? Het is belangrijk om koste wat kost vast te houden aan tradities. Net zoals je nooit van standpunt moet veranderen, nee dat heet geen voortschrijdend inzicht, maar gewoon zwak. Zweer je bij de theorie dat de aarde plat is? Dat fake news niet bestaat? En dat hanen in de lucht moeten hangen? Hou je hanenpoot stijf! Verander niet! Blijf trots en fier standhouden. Want tot inkeer komen en rekening houden met andermans ongemak en leed (van mens en dier), daar is toch geen lol aan? Het moet wel een feestje blijven.

Ikenna Azuike is een Brits-Nigeriaans-Nederlandse programmamaker. Hij maakte voorheen satirische vlogs voor de BBC en de Wereldomroep. In 2019 zendt BNN/VARA zijn reisdocumentaire over Nigeria uit. Deze maand is hij gastcolumnist op Volkskrant.nl.

Meer over