ColumnBert Wagendorp

Gaat de hausse aan kritische boeken Trump zijn herverkiezing kosten?

null Beeld

In mijn kist vakantieboeken heb ik plaats ingeruimd voor de dikke pil These Truths, a History of the United States van de Amerikaanse Harvard-historica Jill Lepore, in het Nederlands waarheidsgetrouw vertaald als Deze waarheden, een geschiedenis van de Verenigde Staten. Volgens onze correspondent Michael Persson, die Lepore in januari interviewde, is het ‘het meest complete verhaal van de Verenigde Staten dat ooit in één kaft heeft gepast’. Prima aanbeveling, waren er maar meer meest complete verhalen die in één kaft passen.

Ik zie het lezen van de ruim 800 pagina’s als voorbereiding op de presidentsverkiezing van komend najaar, zodat ik íets zal begrijpen van alle absurditeiten die ons vast en zeker staan te wachten en ze in een historische context kan plaatsen. Voor de zekerheid en ter ontspanning neem ik ook de klassieker Lake Wobegon Days van Garrison Keillor mee, wat mij betreft het grappigste boek dat ooit in één kaft heeft gepast; eigenlijk lees ik het liefst boeken waarom ik heel hard kan lachen.

Hij lijkt me zelf niet zo’n lezer, Donald Trump, maar intussen is hij wel aan het uitgroeien tot de redder van de uitgeversbranche. Er zijn al honderden boeken verschenen over zijn regeerperiode, en we zijn nog lang niet aan het eind. Iedereen die wel eens een paar minuten met de president heeft doorgebracht komt met een boek. Vooral mensen die door hem zijn geschoffeerd, ontslagen, of beide. Of anders verraden vrienden, minnaressen, genaaide zakenpartners of on-the-spot geschiedschrijvers. Een huizenhoog voorschot is gegarandeerd en de kans op een bestseller aanzienlijk, mits de details sappig genoeg zijn en Trump er hysterisch over begint te twitteren.

De legendarische journalist Bob Woodward publiceert in september de opvolger van Fear: Trump in the White House, waarvan in de VS in 2018 twee miljoen exemplaren werden verkocht. In zijn cel schrijft Trumps voormalige advocaat Michael Cohen aan een tell-all-knaller waarmee hij zijn voormalige cliënt vol in de ballen wil schoppen: zonder meer erg veelbelovend. In de aanloop naar de verkiezingen zullen daar nog tientallen titels bij komen. Trump is nu nog hot en misschien vliegt hij er november uit, wachten is geen optie.

De meest veelbelovende titel is Make Russia Great Again van Christopher Buckley, de fake-memoires van Trumps ‘zevende stafchef Herb Nutterman’, over Trump en de Russen. Uit op 14 juli, dus het kan nog mee in de kist.

Op de lijst van bestsellers van Amazon staat Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man - Amerikaanse uitgevers houden niet van korte titels - van Mary Trump op nummer vier. Dat is opmerkelijk, want het boek komt op 28 juli pas uit – of de advocaten van Trump (niet Michael Cohen) moeten er alsnog in slagen het boek uit de winkels te houden. Uitgever Simon & Schuster heeft 75 duizend exemplaren klaarliggen en is al aan het bijdrukken. Mary Trump is Donalds nicht, ze is de dochter van diens oudste broer, wijlen Fred II. Bovendien is ze klinisch psychologe, wat kan bijdragen aan de analyse van haar oom, met wie ze nog een appeltje heeft te schillen vanwege een erfeniskwestie. Dus dat wordt vermoedelijk ook geen lofzang op de president.

Gaat de hausse aan kritische boeken Trump zijn herverkiezing kosten? Dat is onzeker, de meeste van zijn kiezers zijn ook geen veellezers. Het laatste hoofdstuk van Deze Waarheden van Lepore heet ‘Amerika ontwricht’. Dat staat in elk geval wel vast.

Meer over