Media in DuitslandAngela Merkel

Gaat bondskanselier Merkel met vervroegd pensioen?

Waarover maken ze zich druk in de Duitse media? Over een al dan niet vervroegd aftreden van bondskanselier Angela Merkel, constateert onze correspondent Theo Koelé.

Theo Koelé
Bondskanselier Angela Merkel in Hamburg, mei 2019. Beeld EPA
Bondskanselier Angela Merkel in Hamburg, mei 2019.Beeld EPA

Stuurt de CDU Angela Merkel in juni met pensioen?’ Zelfs de Berlijnse krant B.Z, die vooral aandacht besteedt aan vermiste kinderen en voortvluchtige criminelen, kan er niet om heen. Serieuze kranten stellen de vraag, zij het subtieler, sinds eind april. Aanleiding is de beslissing van CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) om een speciale zitting van het partijbestuur te beleggen, kort na de Europese verkiezingen en verkiezingen in de deelstaat Bremen op 26 mei. Dat kan volgens Duitse media maar één ding betekenen: er zijn veranderingen op til in Berlijn, waar de christen-democraten moeizaam regeren met de sociaal-democratische SPD.

In zijn dagelijkse nieuwsbrief vroeg de hoofdredacteur van dagblad Die Welt, Ulf Poschardt, zich af welke veranderingen mogelijk zijn: ‘Over een andere samenstelling van het kabinet wordt al langer gesproken, en een voortijdig vertrek van Angela Merkel als bondskanselier schijnt niet langer uitgesloten te zijn’.

Fijntjes herinnerde hij eraan dat Merkel kort voor de laatste speciale zitting van de CDU-top, in de herfst, aankondigde het partijvoorzitterschap neer te leggen. Ze had die functie bekleed sinds ze in 2005 bondskanselier werd. Merkel liet weten dat haar beslissing niet uitgelegd mocht worden als een stap richting de uitgang: ze wil bondskanselier blijven tot de volgende verkiezingen, in 2021.

Ook ditmaal moest Merkel tekst en uitleg geven. Begin mei, op een persconferentie met de premier van Irak, kreeg ze de vraag of op de komende CDU-top verrassingen te verwachten zijn die haar loopbaan betreffen. Afgemeten: ‘Ik kan die vraag met een duidelijk ‘nee’ beantwoorden’. Als ze gehoopt had daarmee een einde te maken aan de speculaties, had ze het mis. Het tijdschrift Der Spiegel schrijft deze week: ‘Biedt de CDU-top een podium voor Merkels vertrek? Voor het einde van de coalitie?’ (Geen enkel medium behandelt het onderwerp zonder vele vraagtekens).

Opvolger AKK

De voortgaande discussie heeft alles te maken met AKK, Merkels opvolger als partijvoorzitter en mogelijk de volgende bondskanselier. Ze heeft Merkels voorkeur, maar heeft nog weinig indruk gemaakt en scoort slecht in populariteitspeilingen. Nog steeds volgens Der Spiegel dreigt de partijvoorzitter ‘onbeduidend’ te worden. ‘Ze staat aan de zijlijn van de macht’.

Terwijl Merkel met de Franse president Macron de precaire situatie op de Balkan bespreekt, Afrikaanse landen bezoekt en deze week op een EU-top present is, ‘moet’ AKK campagne voeren voor de Europese verkiezingen. Merkel heeft geen zin, liet ze AKK weten. Wat AKK ertoe noopte tegen persbureau DPA te verklaren dat ze ‘een uitgesproken goede verstandhouding’ heeft met de bondskanselier. En de zitting van de partijtop gaat over de tegenvallende economische groei en daarmee gepaard gaande lagere belastinginkomsten, verzekerde ze. Die Welt noteerde van haar: ‘Voor de CDU geldt het woord van de bondskanselier dat deze ­regering voor de volle ambtstermijn gekozen is. We denken niet in andere scenario’s’.

Speculaties

De speculaties houden toch aan. De Berlijnse Der ­Tagesspiegel beriep zich op anonieme regeringsbronnen die een ‘nieuwe start’ voor de CDU wensen, op korte termijn. In het najaar worden in drie oostelijke deelstaten verkiezingen gehouden, waar de coalitiepartijen veel stemmen dreigen te verliezen aan de rechts-populistische AfD.

Merkel liet het bij één, summiere ontkenning van een vervroegd vertrek. Ze vertoont geen ‘ambtsmoeheid’, signaleerde een verslaggever van de Berliner Morgenpost die met Merkel in Afrika was. Maar de kop boven het artikel luidt: ‘Het grote Merkel-raadsel’.

Merkel blijft zich de komende weken op het wereldtoneel vertonen. Ze houdt een toespraak op de prestigieuze Amerikaanse Harvard-universiteit en is als langstzittende regeringsleider aanwezig op de top van de grote industrielanden (G7) in Frankrijk. Partijvoorzitter AKK heeft intussen nog een wereld te winnen bij de campagne voor de Europese verkiezingen waar vooral jonge Duitsers amper warm voor lopen.

Theo Koelé is tijdelijk correspondent in Berlijn

Meer over