ColumnPeter de Waard

Gaan we in de toekomst spreken van het zwarte gat van Wopke Hoekstra?

null Beeld

‘De bodem van de schatkist is in zicht’, zo kon de bewindsman van Financiën tijdens de wekelijkse ministerraad alle plannen van zijn collega’s – een hogere bijstand, een milieupark, een volgend net voor de publieke omroep, een lager collegegeld of een toeslag - van tafel vegen. Niet voor niets was hij (vrouwelijke schatkistbewaarders zijn er niet geweest) na de premier altijd de machtigste bewindsman.

Nu heeft de schatkist geen bodem meer. Uit het niets komt het geld naar boven. Geen wens is meer te gortig. Wopke Hoekstra is Tita Tovenaar. Als er 7,6 miljard euro bij moet boven op de ruim 50 miljard, die al naar door de lockdown in problemen geraakte bedrijven is gegaan, is het een hamerstuk in de ministerraad. In plaats van dat die steun in 2021 wordt afgebouwd, zoals vorig jaar werd geroepen, wordt die juist opgebouwd of verruimd. Iedereen krijgt nog meer: de NOW gaat van 80 naar 85 en de TVL van 70 naar 85 procent.

Niemand hoeft er onder te lijden. Er is ook nog 30 duizend euro voor alle gedupeerden van de toeslagaffaire over. En die compensatie gaat zonder twijfel ook verder omhoog. Voor de versterking van de huizen in het Groningse aardbevingsgebied, schrijft Hoekstra een cheque van 1,5 miljard uit. En dezelfde dag wordt er 30 miljoen euro overgemaakt voor investeringen in extra laadpalen. Er is al een half miljard euro gereserveerd voor de boeren die vanwege de stikstofproblemen moeten worden uitgekocht. En daar komen vast nog vele miljarden bij. Eerder ging 150 miljoen euro naar het uitkopen van de nertsfokkers. En de scholen krijgen 210 miljoen voor het aantrekken van extra personeel in de coronacrisis. Ook de cultuursector kan rekenen op een half miljard, inclusief een garantiefonds voor evenementen.

Strooien met geld

Debat is er over de avondklok, niet over de toestand van ’s rijks financiën. Rellen van jongeren op Urk en in Stein leiden tot bezorgde gezichten. Maar misschien vallen deze rellen wel in het niet bij de massale opstand die de jongeren ontketenen als op lange termijn het hele financiële systeem omvalt. Het huishoudboekje hoeft niet meer op orde. Extra uitgaven worden niet gecompenseerd door extra inkomsten. Integendeel, het strooien van geld gaat gepaard met lastenverlichting, zodat burgers en bedrijven die geen last hebben van de crisis er ook op vooruitgaan. Tot en met de super-grootverdieners aan toe. De rente is niks en de pensioenfondsen bulken van het geld. De overheid heeft een vrijbrief om schulden te maken.

Vroeger werden de namen van ministers nogal eens gekoppeld aan een ‘gat’ (Gat van Witteveen, Gat van Vondeling en het reuzengat van Van der Stee). Het gat van Wopke Hoekstra slaat alles. Dat lijkt een zwart gaat, dat het land ooit zal opzuigen, zoals het het astronomische zwarte gat het licht opzuigt.

Bodemloze schatkisten bestaan niet en ministers van de Financiën zijn geen Tita Tovenaar. Maar wie durft dat nog te zeggen.

Meer over