OpinieOp vakantie

Gaan de EU-grenzen niet te vroeg open? Dit schrijven buitenlandse kranten

Nu grenzen binnen Europa weer opengaan voor vakantiegangers en de EU delibereert over het ontsluiten van de buitengrenzen (mogen de Amerikanen wel of niet komen), maken commentatoren van Europese kranten de balans op. Gebeurt dit wel eerlijk, is het niet te vroeg, wordt de EU zo niet nog meer een naar binnen gekeerde vesting?

Een terras in Lissabon deze week.  Beeld REUTERS
Een terras in Lissabon deze week.Beeld REUTERS

Público

Het sneust is misschien wel Portugal, dat juist nu een schrikbarende toename van het aantal besmettingen meemaakt. De regering probeert dit weg te poetsen (de cijfers zijn het gevolg van ons vele testen, zei de premier), maar dat is dom, vindt Público-commentator Manuel Carvalho: de situatie is zeer ernstig.

‘Portugal deed het goed in de eerste fase van de strijd tegen de ziekte en kon dankbaar de complimenten uit het buitenland in ontvangst nemen: Portugal staat er slecht voor in de fase van de heropening, wordt buiten de lijstjes met toegelaten bezoekers gehouden door landen als Griekenland en Denemarken, en krijgt nu kritiek te verduren.

‘De regering moet niet doen of er niets aan de hand is. Dat is er wel. Met elk land dat de grenzen dichthoudt voor Portugezen wordt het beeld in het buitenland versterkt dat bij ons het virus zich verspreidt. Elk nieuwsbericht waarin wij figureren in de lijst met zwaarst getroffen landen per 100 duizend inwoners, vergroot de twijfel bij hen die in ons land willen investeren of het willen bezoeken. Elke dag dat Portugal een besmettingscijfer heeft dat hoger is dan Spanje of Italië is een smet op de geloofwaardigheid die we in de eerste fase van de pandemie hebben opgebouwd.’

Süddeutsche Zeitung

In Duitsland is alleen de bevolking van Gütersloh de pineut: na een corona-uitbraak bij de vleesverwerkende fabriek van Tönnies werd een groep burgers in quarantaine geplaatst en mag de hele bevolking niet op vakantie in enkele andere deelstaten. Dat voelt oneerlijk, schrijft commentator Stefan Ulrich van de Süddeutsche Zeitung, maar het is niet in strijd met de wet.

‘Over discriminatie wordt al vanaf het begin van de coronacrisis geklaagd. Nu is er zelfs sprake van ‘stigmatisering’. Een schrikwekkend, historisch beladen begrip. (..) Het is een kras woord als het erom gaat of een gezin uit Gütersloh op vakantie mag gaan naar Usedom of Schliersee. Maar het gebruik van dit woord laat zien hoe gespannen de situatie in Duitsland is, nu we meerdere maanden hebben geleden onder corona-inperkingen en ons nog vele staan te wachten.

‘De hoop dat alles weer normaler zou worden en dat de vakantie, waarnaar zo wordt verlangd, te redden zou zijn, krijgt door de nieuwe dwangmaatregelen in de regio’s Gütersloh en Warendorf een fikse domper. De bodem ingeslagen hoop slaat gauw om in bitterheid en in woede.

‘Dit geldt des te meer als toekomstige strenge anticoronamaatregelen niet meer landelijk worden afgekondigd, maar selectief, geldend voor woonblokken, bedrijven, steden of regio’s. De troost dat dit iedereen treft, in een solidaire gemeenschap, verdwijnt hiermee. En het gevoel van bepaalde groepen te worden gediscrimineerd, groeit. Dit brengt de acceptatie en de effectiviteit van de strategie in de strijd tegen het virus in gevaar.

‘Beieren en andere deelstaten die burgers uit andere regio's slechts onder strenge voorwaarden willen toelaten, moeten zich afvragen of zij niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel handelen. Maar dat begrip is niet absoluut.’

The Guardian

Aan de Duitse aanpak zou de Britse regering een voorbeeld moeten nemen, schrijft commentator Martin Kettle in The Guardian. Boris Johnson heeft steeds precies de verkeerde beslissingen op het verkeerde moment genomen, met enorme sterfte tot gevolg, en nu weer komt hij veel te vroeg met versoepeling van maatregelen, terwijl de epidemie nog veel heviger is dan elders in Europa.

‘Het verschil is verbijsterend. Duitsers hebben zes keer minder kans om te sterven aan covid-19 dan Britten. Wat is de verklaring? Een onderliggende reden is dat het Verenigd Koninkrijk maar 3.600 euro uitgeeft aan gezondheidszorg per hoofd van de bevolking, ongeveer tweederde van de Duitse uitgaven. Verder ging Duitsland veel sneller in een lockdown en kon al eind april de eerste maatregelen weer intrekken.

‘Het allerbelangrijkste: Duitsland was veel beter voorbereid. Dat gold voor de Duitse staat en de Duitse industrie. Duitsland heeft een industriesector die medische apparaten kan maken die het land nodig heeft. De gezondheidsuitgaven zijn stelselmatig toegenomen sinds de eeuwwisseling. Contactonderzoek was ook al goed ontwikkeld voordat de pandemie uitbrak en kon onmiddellijk in actie komen. Duitsland heeft ook veel meer ic-bedden: 28.000 vergeleken bij de Britse 4.000. Bovenal: het testen in Duitsland had effect, terwijl Groot-Brittannië al in maart ophield met massaal testen. (..) Het contrast tussen de twee landen was meelijwekkend.

‘Dit alles roept de fundamentele vraag op: waarom kan Groot-Brittannië niet hetzelfde doen als Duitsland? (..) Johnson leidt een kabinet dat als motto heeft eigen, ‘world beating’, nationaal gerichte oplossingen te zoeken voor moderne problemen. Daarom verwerpt het de Europese Unie. (..) De regering lacht suggesties dat er iets te leren valt van het Duitse nationale succes net zo hard weg als samenwerking met de EU na de Brexit.’

El País

De binnengrenzen mogen dan weer opengaan, schrijft de Spaanse krant El País in een hoofdcommentaar, door de coronacrisis heeft de EU de neiging om zich in te graven.

‘Het project van de Europese Commissie om de buitengrenzen minder poreus te maken en de deportatie van buitenlanders die geen recht op asiel hebben te versnellen, zal waarschijnlijk niet binnen een jaar worden beklonken. Dit geeft de lidstaten veel ruimte om de eigen grenzen zelf te beheren naar eigen goeddunken. Het vrije verkeer van burgers, een van de steunpilaren van de EU, is de afgelopen jaren herhaaldelijk onder druk komen te staan. De dreiging van terrorisme en de instroom van vluchtelingen over de Europese grenzen in 2015 hebben al tot de eerste aanpassingen geleid. Nu is het gevaar groot dat deze blokkades kinderspel zullen blijken in vergelijking met de inperkingen van de bewegingsvrijheid die ons onder het mom van bestrijding van de pandemie te wachten staan.’

Meer over