COLUMNDe betrouwbare mannetjes

Ga er eens goed voor zitten: de Betrouwbare Mannetjes Zomernieuwsquiz!

null Beeld

Dertig graden. Geen zuchtje wind. Elke week wat anders verzinnen. We geven het u te doen. En anders onszelf wel. Aan de andere kant, de boog kan niet altijd gespannen staan. Sterker, soms is het belangrijk de boel even lekker te laten vieren. Roep de familie dus bij elkaar en ga er eens goed voor zitten: de Betrouwbare Mannetjes Zomernieuwsquiz! Correspondeert u gerust over de uitslag, zolang het maar niet met ons is.

1. De steeds prominenter aanwezige actiegroep Virus Waanzin, aangevoerd door onder meer Willem Engel, spande een kort geding aan tegen de ­Nederlandse Staat. De groep meent dat covid-19 ‘een ongevaarlijk virus’ is en eist een eind aan de opgelegde maatregelen, die de overheid ‘op de een of andere ­manier gebruikt om de vrijheden van burgers te beteugelen’. Engel mocht eerder al bij Beau zijn zienswijze toelichten en werd afgelopen donderdag in deze krant uitgebreid geportretteerd. Wat is het beroep van Willem Engel?

A. Viroloog aan de Universiteit van ­Cambridge.

B. Moleculair bioloog aan de Erasmus Universiteit.

C. Epidemioloog aan Stanford ­University.

D. Dansschoolhouder.

2. Eindelijk was-ie er dan. De Nieuwe Canon. Waarom waren de mensen boos?

A. Willem Drees en Floris V waren ingeruild voor een Surinaamse meneer en ene Marga Klompé.

B. Het touchscreen is niet meer kantelbaar en het aantal megapixels valt, ­ondanks de aps-c sensor, wat tegen.

C. Het was vreselijk warm.

D. De mensen vinden de Canon gewoon een ontzettend belangrijk iets.

3. Het hoge woord is eruit. In een ­exclusief interview met Eva Jinek liet Sigrid Kaag weten lijsttrekker en zelfs premier te willen worden. Waarom ­waren de mensen boos?

A. Wat is er mis met Rob Jetten zonder bril?

B. De mensen zouden ook wel premier willen worden.

C. Het was een te strak geregisseerd ­media-offensief.

D. Omdat Kaag een vrouw is.

E. Omdat Kaag getrouwd is met een ­Palestijn.

F. Omdat het D66 is.

G. Gewoon, omdat het heel warm was.

4. De actiegroep Virus Waanzin wil dit weekend opnieuw naar het Malieveld om te demonstreren tegen de versoepelde coronamaatregelen. Een vorig protest zondag eindigde in ongeregeldheden en vierhonderd arrestaties. Waarom ­waren de mensen boos?

A. Mensen die vonden dat bij een BLM-protest in Amsterdam de politie had moeten ingrijpen omdat er te veel mensen waren, waren boos dat de ­politie ingreep omdat er te veel ­mensen waren.

B. Onruststokers hadden de demonstratie misbruikt om rellen uit te lokken.

C. Vanwege de spatie in Virus Waanzin.

D. Arnold Karskens liep mee.

5. De rel rondom Veronica Inside sleept zich voort. De uitzending van maandag waarin uitgebreid werd gesproken over racisme viel erg in de smaak en had met 1,7 miljoen een heus kijkcijfer­record. Waarom waren de mensen ­naderhand toch boos?

A. Aanstichter van de rel Wilfred Genee toonde zich tijdens de uitzending opeens wel heel politiek correct en stak daarmee zijn makkers een dolk in de rug. #geneeout

B. Johan Derksen had niet eens op zijn ­eigen plekje mogen zitten.

C. Omdat het tussen de heren nu nooit meer, althans pas aan het begin van het komende voetbalseizoen weer goed komt.

6. Na veel kritiek beloofde kabinet Rutte het zorgpersoneel alsnog een eenmalige bonus van 1.000 euro. Waarom waren de mensen toch boos?

A. Regeringspartijen als D66 hadden destijds plechtig meegeklapt, maar stemden tegen een wetsvoorstel om zorgmedewerkers structureel beter te belonen.

B. Het is 35 graden op de Noordpool en de overheid pompt wel 3,4 miljard in iets als KLM.

C. Dat zorgpersoneel mag blij zijn dat we überhaupt geklapt hebben, want volgens een dansschoolhouder is het een ongevaarlijk virus.

Meer over