Frans Bauer staat symbool voor de amusementsindustrie op de NPO

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 23 november.

Het probleem werd blootgelegd door Matthijs van Nieuwkerk in DWDD, die in Frans Bauer een soort rechts equivalent van zijn eigen programma zag. Beeld anp
Het probleem werd blootgelegd door Matthijs van Nieuwkerk in DWDD, die in Frans Bauer een soort rechts equivalent van zijn eigen programma zag.Beeld anp

Brief van de dag - NPO, mag het wat minder amusement?

Met verbazing heb ik de discussie rond de NPO gevolgd. De reactie op de verkiezing van Trump is telkens dat de 'boze witte man' niet gehoord wordt en dat dit moet veranderen. Wat de NPO vergeet, is dat veel van deze mensen helemaal niet geïnteresseerd zijn in actualiteitsprogramma's, maar de tv aanzetten voor amusement.

Wat nodig is, is minder amusement en meer pluriforme actualiteitsprogramma's. De essentie van het probleem werd blootgelegd door Matthijs van Nieuwkerk in DWDD, die in Frans Bauer een soort rechts equivalent van zijn eigen programma zag. Frans Bauer staat symbool voor de amusementsindustrie op de NPO, die de spuigaten uitloopt. De grootste veroorzakers van dit leed zijn AVROTROS en KRO-NCRV die de actualiteitsprogramma's van de VARA op primetime geen enkel tegengas geven.

Programma's als Wie is de Mol, Boer zoekt vrouw en Spoorloos dienen louter ter vermaak. De educatiewaarde is verwaarloosbaar, het spoort de kijker op geen enkele manier aan om hun interessegebied te vergroten.

Het is onbegrijpelijk waarom deze programma's door de NPO uitgezonden worden. Gezien de kijkcijfers staat elke commerciële omroep in de rij om programma's van dit statuur over te nemen.

Wat nodig is, is een alternatief voor de debat- en actualiteitenprogramma's van de VARA. Voorbeelden te over: Dunk van RTL Z, Nazomergasten van GeenStijl en het internetplatform Café Weltschmerz. Niet elke avond Gerard Spong, Peter R. de Vries, Felix Rottenberg en Twan Huys, maar in plaats daarvan Jan Dijkgraaf, Theodor Holman, Sywert van Lienden en Arend Jan Boekestijn. De NPO moet zich richten op zijn kerntaken en daar hoort amusement anno 2016 niet meer bij.

Ewout Oldenhuis, student rechten, Groningen

Karaktervast

Als amateurpsycholoog heb ik, in tegenstelling tot hoogleraar Jan Derksen in zijn brief (O&D, 22 november) niet de indruk dat Donald Trump onze verwachtingen nodig heeft om zich raar te gedragen. Uit diverse bronnen blijkt een buitengewone karaktervastheid over tientallen jaren. Je kunt dus op hem rekenen Jan.

L. Wouters, Assen

Kwetsende uitingen

Waarom is het nodig om afbeeldingen te plaatsen van de racistische filmpjes over Sylvana Simons? (Ten eerste, 22 november) De beschrijving in het artikel lijkt me adequaat genoeg. Het is niet nodig om een extra podium te bieden aan dit soort kwetsende uitingen. Ook de typering 'carnavalsnummer' is zeer misplaatst. Alsof het om een onschuldig liedje gaat.

Saskia Petit, Heemstede

Alarmisme

Filosoof Michiel Korthals roept ons op om onze tijd niet te besteden aan 'alarmisme' en 'doemscenario's', ondanks Trump en alle andere problemen van deze tijd (O&D, 22 november). Want, zo zegt hij, uitentreuren is door wetenschappelijk onderzoek bewezen dat de meeste mensen zich niet willen identificeren met de radicale stereotypen die de verhalen vertellen.

'De meeste mensen die een radicale prediker horen, schuifelen weg.' Ik ben wel benieuwd naar dat onderzoek. Want als dat zou kloppen, dan was die hele Trump nooit tot president gekozen, was Wilders een éénmanspartij, en hadden we ook van IS weinig last.

Evert van Ginkel, Leiden

Nederland en Indonesië

Nederland brengt de bijzondere positie in Indonesië in gevaar door de ontwikkelingsrelatie met dat land 'per 2018 in één klap' te beëindigen, schrijven Bedner en Van Tuijl (O&D, 21 november). De feiten zijn dat de hulprelatie op overheidsniveau al sinds enkele jaren, in overleg met de autoriteiten in Jakarta, verantwoord en geleidelijk afgebouwd wordt en in 2020 eindigt. De reden daarvoor is dat Indonesië in de afgelopen decennia - gelukkig! - grote sociale en economische vooruitgang heeft geboekt.

Het gemiddelde inkomen is vanaf 2000 verzesvoudigd. En het aandeel van ontwikkelingshulp afgezet tegen de huidige omvang van de Indonesische economie is bijna verwaarloosbaar. Het is dus hoog tijd om de focus te verschuiven van hulp naar handel en investeringen. Dat vinden zowel Nederland als Indonesië.

Nederland gaat zijn ontwikkelingshulp richten op landen die dat harder nodig hebben. Aan de speciale relatie tussen Nederland en Indonesië verandert dat niets; behalve dan dat die relatie eindelijk gelijkwaardig wordt.

Eén van de doelen van de brede missie naar Indonesië, deze week, is om de handels- en investeringsrelatie een extra impuls te geven. Nederland en Indonesië willen nog nauwer samenwerken, maar dan wel op een manier die past bij de veranderde verhoudingen.

Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Den Haag

De slimme mens

De slimme meter is niet slim genoeg. Je kan er niet op zien wat er gebeurt als je een lamp uit doet. Doordat het minder licht wordt lijkt me (Ten eerste, 21 november).

Maar de slimme mens kan ook besparen zonder dat je er iets van merkt, namelijk als je slaapt of niet thuis bent. Als wij naar bed gaan, gaat alle apparatuur zoals wifi-routers, digitale ontvanger, chromecast uit. Als we de volgende dag moeten werken blijft alles uit en als we thuis komen om een uur of 5 gaat het weer aan.

Tot een uur of 11, dus 6 uur aan en 18 uur uit. Slim hè

Zweitse de Wit, Gasselternijveen

Meer over