ColumnHarriët Duurvoort

‘Forum wordt zo verkeerd begrepen’, vat Wybren glimlachend samen

null Beeld

Het bijzondere, zo niet surreële van een talkshow is dat je zomaar in een gemoedelijk gesprek raakt met je absolute opponent. Ik was uitgenodigd bij tv-programma De Nieuwe Maan, met onder anderen Forum voor Democratie-Kamerlid Wybren van Haga. Het ging over corona.

Over coronabeleid verschilden we diepgaand van mening, maar als het gaat over wat de lockdown met ons doet, leidt dat zowaar tot een moment van verbroedering in de studio. De jonge ondernemer die zijn tattooshop ten onder ziet gaan, de Marokkaanse mbo-studente, de presentator, Van Haga, Bij1-voorvrouw Sylvana Simons en ik, we vinden het eensgezind verschrikkelijk.

In deze polemische tijden zou je vuurwerk verwachten, maar dat bleef uit. Het kabbelt zelfs zo saai voort dat het mij na afloop niet helemaal lekker zit.

‘Wat vond je ervan?’, vroeg Van Haga na afloop. ‘Ik heb mijn punt niet gemaakt. Tv is niet helemaal mijn ding’, zeg ik. ‘En’, aarzel ik… ‘een aantal olifanten in de kamer had ik trouwens ook graag aangekaart, nu we elkaar hier zo persoonlijk treffen. Want het is toch niet voor niets dat jullie partij gedecimeerd is? Waarom toch die appjes?’

‘Meneer Van Haga, Neurenberg, ik bedoel…’

‘Zeg toch Wybren’, zegt hij minzaam. De blonde vrouw die hem chaperonneert, mengt zich met een spraakwaterval in ons gesprek: ‘Ook weer zoiets dat volkomen verkeerd begrepen is! Neurenberg was een juridisch-technisch dingetje. Kwam door iemand die op verschillende partijbijeenkomsten steeds dezelfde vraag stelde, of Rutte niet voor een soort Neurenberg-tribunaal moest. Tjer zei natuurlijk nee, we moeten hem gewoon wegstemmen, maar goed, zo kwamen we dus op Neurenberg. Want wij zijn voor nationale rechtspraak. En over die antisemitische appjes, nou je wil niet weten wat Annabel voor appjes verstuurd heeft!’

Ik kom er slechts tussen met ‘Aha...? Huh? Joh…?!’

‘Forum wordt zo verkeerd begrepen’, vat Wybren glimlachend samen.

Tot mijn ergernis trekt een taxichauffeur aan mijn jasje. We moeten gaan! ‘Helaas! Ik had graag nog even doorgepraat’, zeg ik.

‘Mocht je me nog eens nodig hebben, schroom niet!’, zwaait Wybren mij hartelijk uit. Het is dat het nu niet mag vanwege de coronamaatregelen, anders hadden we nog wat kunnen eten, zegt de eindredacteur. Jammer. Ik wed dat Wybren het type is dat minstens zo genoeglijk met ons een vorkje prikt als met, noem eens iemand, Jared Taylor.

Die avond plof ik neer voor Netflix en zie tot mijn genoegen een film die ik ooit gemist had, maar altijd wilde zien: The Pianist. Roman Polanski’s meest persoonlijke film, een duizelingwekkende Holocaustvertelling.

In twee beklemmende uren word ik door de schokkendste, meest duivelse episoden van het nazisme geloosd, aan de hand van het aangrijpende overlevingsverhaal van de Joods-Poolse pianist Szpilman. Die in 1939 een nocturne van Chopin op de Poolse radio moest staken toen de studio werd bestookt door een Duitse aanval, en in 1945 de eerste uitzending weer inluidde met hetzelfde stuk.

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat anno nu opnieuw met dit gedachtengoed wordt geflirt? Eigenlijk verzet elke vezel in mijn lijf zich tegen dat idee. En inderdaad, dit is toch wel het laatste wat ik achter onze hartelijke Wybren en zijn blonde chaperonne wil zoeken.

Het spijt me dat ik zijn nummer niet heb kunnen vragen. Kon ik ook eens een appje sturen. ‘Wybren! Ik had een ideetje. Netflixen met Forum. Lijkt het je leuk om samen met wat FvD’ers The Pianist op Netflix te kijken en de film daarna na te bespreken via Teams? Echt iets voor Thierry, met al dat Chopin. En met Freek. En met, want hoe haalt hij het in godsnaam in zijn botte harses nietwaar, het jonge lid dat appte dat ‘Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen’ en dat ‘het nationaalsocialisme de beste economische formule ooit had’? En het lid dat dweepte met het boek Der Untermensch? Vast puberbranie, want ik wil gewoon niet accepteren dat ze dit echt meenden. Maar ze hebben beslist wat basale morele scholing nodig. Dodelijk voor jullie aanzien. Ik zou trouwens ook ontdaan zijn als ik werd beschuldigd van dwepen met nazisme. Ik vond het zo fijn dat met jullie best te praten valt. Dat geeft zoveel hoop! Want dit nooit meer. Toch?’

Harriet Duurvoort is publicist.

Meer over