Lezersbrieven

Fieldlab? Hippe term, maar het is de wereld op z'n kop

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 3 februari.

NEC juicht, hier nog zonder publiek. Beeld BSR Agency
NEC juicht, hier nog zonder publiek.Beeld BSR Agency

Brief van de dag

Nijmegen heeft de primeur: NEC – De Graafschap mag met 1.500 fans worden gespeeld. NEC doet mee aan de zogenaamde fieldlabs en het doel is om zo snel mogelijk weer publiek toe te laten. Fantastisch nieuws, want tja, het wordt weer tijd.

Betaald voetbal, je weet wel, met van die spelers met mooie strakke kapsels. Je weet wel, met clubs die na de avondklok wel toestemming hebben om wedstrijden te spelen. Je weet wel, met van die mensen die elkaar na een doelpunt innig omhelzen en high fives geven. Iets wat voor gewone burgers een herinnering is uit het verleden.

Ik was fan, maar ben afgehaakt door het vervreemdende parallelle universum waar het profvoetbal zich momenteel in bevindt, losgezongen van de crisis. Een fieldlab. Je hangt er een hippe term aan en het zal wel goed zijn. Maar neen, dit is niet goed, het is de wereld op zijn kop. Terwijl jongeren thuis verpieteren, niet naar school kunnen, nauwelijks mogen sporten, geen vrienden mogen ontmoeten, voor negen uur ’s avonds binnen moeten zijn, gelden voor het profvoetbal andere regels. Waarom geen fieldlabs in het onderwijs? De logica van keuzes die door het kabinet worden gemaakt, zijn niet te volgen en onvoldoende transparant. En ook bij de KNVB, de clubs en de spelers lijkt het morele kompas niet goed te zijn afgesteld.

Femke Atsma, Nijmegen

Vaccineren

Basisscholen gaan weer open, ondanks alle vragen, gevaren en onzekerheden. Misschien is het uiteindelijk ook wel de minst slechte keuze. Wie kan het (nu) zeggen? Maar zou je verwachten: leerkrachten worden vóór die tijd voor alle zekerheid gevaccineerd. Nee, dus. Handen wassen, ventileren en afstand houden is het motto. Dit past dan weer naadloos in de manier waarop al decennia tegen leerkrachten wordt aangekeken: mensen die van kinderen houden, hun beroep als een roeping zien en daarom financieel (en nu dus ook medisch) niet serieus hoeven te worden genomen.

P. Daanen, Amsterdam

Ik eerst

Het is grappig om te zien hoe allerlei groepen om voorrang strijden bij de vaccinatie. In Nederland vonden eerst de huisartsen dat ze in de frontlinie stonden en kregen die hun zin. Daarna moet natuurlijk eerst de politie en als dat niet kan op zijn minst de ME met voorrrang het prikje krijgen vanwege de plunderingen. Maar ook het onderwijs roert zich, want docenten basisonderwijs moeten natuurlijk worden gevaccineerd, zodat de scholen open kunnen.

In België vraagt een groep om voorrang voor 18- tot 24-jarigen want die hebben het zo zwaar te verduren en Madrid overweegt obers en koks als eerste in aanmerking te laten komen, want uit eten is een basisbehoefte. Van vaccinatiescepticisme lijkt in ieder geval geen sprake: de vraag is groter dan het aanbod.

Niek van Dijk, Mont-Saint-Jean, Frankrijk

Concertbezoek

Weer een tegenvaller voor de theaters en concertzalen. Nog langer blijven de deuren gesloten voor het naar cultuur hunkerende publiek. De tijd is meer dan rijp voor het gedeeltelijk opstellen van de zalen. Waar kan de logistiek nauwgezetter geregeld worden dan in de theaters en concertzalen? Gun niet alleen het publiek weer de kans om cultuur te ondergaan, gun ook de artiesten het podium waarvan ze gelukkig worden: een interactie waarvan iedereen beter wordt.

Jos Ruiters, Alkmaar

Economen

Hoezo doen economen weinig aan zelfrelativering (Peter de Waard)? Iedere econoom weet dat er 3 soorten economen bestaan: zij die kunnen tellen en zij die dat niet kunnen.

Willem Dekker, (ec. Drs.), Son en Breugel

Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers (CU) wil geen Haags gedoe, maar grote − andere, neem ik aan − keuzes. Beste Gert-Jan, je neemt al vier jaar verantwoordelijkheid voor beleid wat je niet wilt. Denk je dat kiezers dat nog snappen? Bang voor de electorale afstraffing die je op je af ziet komen, dus nu gauw terugkrabbelen? Het is niet de schuld van de VVD hoor, dat partijen die met de VVD in een regering gaan zitten worden weggevaagd. Het is hun eigen ongeloofwaardigheid die ze de das omdoet. Kiezers zijn misschien dom door soms op partijen als PvdA en CU te stemmen, ze zijn niet gek.

J. Wiericx, Oud-Vossemeer

Jelle

Tweeënhalve pagina met 10 (!) foto’s gewijd aan Jelle Brandt Corstius die in koud water zwemt. Waarom?

Hella Koffeman, Rotterdam

Meer over