ColumnJean-Pierre Geelen

Femke Merel en de Henken uiteen: niet de liefde, maar de modder toont hun aard

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Was het leedvermaak waarmee ik het zoveelste Haagse huwelijk uiteen zag spatten? Mogelijk, maar de korte driehoeksverhouding tussen Henk Krol, Henk Otten en Femke Merel van Kooten bezag ik ook met fascinatie en ongeloof. Niet de liefde, maar het moddergooien toont de ware aard. Geen van drieën hield schone handen.

Femke Merel kwam de Kamer in via de Partij voor de Dieren. Ze ontdekte dat het daar over dieren ging, dat was niet de bedoeling. Omdat ze een neus heeft voor beestenbendes, liet ze zich lokken door Henk Krols Partij voor de Toekomst. Dat werd deze week al weer verleden tijd. Haar vijfde parlementaire reïncarnatie in een jaar, memoreerde politiek verslaggever Ariejan Korteweg in deze krant. Met zulke goddelijke eigenschappen wordt het aardse bestaan vanzelf wat ingewikkeld.

De politiek is een mijnenveld. De grootste brokstukken vind je tussen de splinterpartijen. In haar dwaaltocht nam Femke Merel per ongeluk de afslag naar het drassige gebied waar mollen als Henk Krol, Jan Nagel, Geert Dales en Harry Mens de ene na de andere valkuil graven. Sommige bouwsels zijn gefundeerd op het kapitaal van stenenschuivers op de achtergrond. Intriganten, cowboys, ijdeltuiten en hobbyisten met teveel tijd en geld. Die weten dat alles te koop is, ook macht of invloed. De dolende Henk Krol rook geld en liep kwispelend zijn neus achterna. Eerst snuffelde hij aan Femke Merel, nu rekent hij zich rijk met de tonnen van Otten en diens vrinden. Toen hij onlangs in de opzichtige hotellobby van tv-makelaar Harry Mens belandde, wist je het al: verdwaald en verloren.

Femke Merel dacht dat haar nieuwe partij opkwam voor zwakkeren. Logisch, met Henk Otten, voorheen van het ultralinkse Forum voor Democratie. In het Harry Mens-hotel hadden de Henken onder tafel zitten voetjevrijen; even later merkte Femke Merel dat de twee tortels haar overal buiten hielden. Kort daarna zat Otten haar stemformulieren alvast in te vullen.

Ook wilde Otten voetbalcabaretier Johan Derksen tot lijstduwer bombarderen, tot afgrijzen van Femke Merel. Amerika Kanye West als president, dan wij Johan Derksen als formateur van het eerste kabinet-Van der Gijp. ‘Corona? La-gaan, joh! Ja, toch?’

Nu de heren Femke Merel gewipt hadden, begon het publieke moddergevecht. Femke Merel was ‘helemaal zo links niet’, smaalde Krol. Ze was een pion van haar man, kleineerden de Henken haar het graf in. Ze was ‘een diva’, volgens Otten. Dat vond hij ook al van Thierry Baudet.

De mannen hadden beeldspraken ingestudeerd. Otten tegen Van Kooten: ‘Wij zijn het motorblok van de partij, jij bent een blok aan ons been’. Krol zei in alle media: ‘Het anker is los, het schip kan weer varen.’.

Geboeid zie ik dit op de klippen lopen.

Kan niet missen. Krol is brokkenpiloot van beroep. Zijn lemma op Wikipedia meldt in het hoofdstukje ‘Opspraak’ zeven ongelukken, van niet afgedragen pensioenpremies tot de verkoop van het gevaarlijke erectiemiddel Libidfit. Legendarisch waren zijn oprechte verjaardagsfelicitaties aan Joost Zwagerman, twee maanden nadat die zichzelf van het leven had beroofd. Een week later herhaalde hij het kunstje met horecaondernemer Chris van den Berg, net eerder overleden.

Allemaal niet Henk z’n schuld natuurlijk. Hooguit onhandigheid van de schattebout, dagelijks geknuffeld door de Jaïrs van de Binnenhofse media.

Co-piloot Henk Otten kwam de Haagse politiek ingevlogen via de landingsbaan LPF, waar menig politiek avonturier is neergestort. Hij belandde later bij FvD, maar kreeg ruzie met diva Thierry Baudet. Nu weer met ‘diva’ Femke Merel.

Je kunt zeggen: dit is de bijvangst van een open democratie. Prima. Zolang we de rotte vissen maar overboord kieperen.

Meer over