ColumnOnno Kleyn

Făurar Roşu: Een donkere juffer om je tanden in te zetten

null Beeld

‘Meisje’ als druivennaam, is dat niet lief? Ze is er in drie varianten: blank, donker en koninklijk, fetească albă, neagră en regală, en de trossen rijpen aan knoestige wijnstokken in Roemenië en Moldavië. De donkere maakt onderdeel uit van een uitstekende wijn uit Walachije, het deel van Roemenië dat ooit zuchtte onder het bewind van Vlad de Spietser, beter bekend als Vlad Dracula. De vorst diende als inspiratie voor het vampierenverhaal uit 1897 van Bram Stoker.

Ach, mijn woeste fantasieën stuiteren alle kanten op. Want ik ben op moment dat ik dit schrijf (nog) geen vampier, maar mocht al mijn tanden zetten in het donkere bloed van de donkere juffer, in gesublimeerde vorm dan, die als Făurar Roşu 2016 werd gebotteld.

Om het niet al te inheems te maken, is een flink deel van de wijn gemaakt van merlot en cabernet sauvignon, maar dat vergeten we even ter wille van het stoere verhaal. De wijn is stevig, met doormarcherend zwart fruit, wat zoethout en een hint van likeur. 14 proefbare procenten alcohol krijgen tegenspel van zoet schurende tanninen. Vlad had dit beslist zeer gewaardeerd.

Făurar Roşu 2016, DOC Dealu Mare, Roemenië

Anderewijn.nl, € 8,-

Prijs/kwaliteit 8,5

null Beeld
Meer over