ColumnChris Buur

Even wat zeiken over de alom bejubelde Polestar: kijk naar de kleurkeuze

null Beeld
Chris Buur

Blik is nu tot drie keer toe uitzonderlijk enthousiast geweest over het merk Polestar: we lieten een jury de Polestar 1 uitroepen tot de mooiste auto van afgelopen jaar, spraken met enthousiast plezier de directeur van het Chinees-Zweedse bedrijf en reden met veel instemming de geheel elektrische Polestar 2, de eerste serieuze concurrent voor de Tesla Model 3, naar ons oordeel. Dus mogen we nu, in de goede traditie van de kunst- en cultuurkritiek, best een potje zeiken.

‘Kleur bekennen’, staat zalvend boven een online advertorial die ons moet aansporen online een Polestar 2 aan te schaffen. Je kunt zelf helemaal je eigen auto samenstellen, vanaf de bank, naar eigen wensen, bla bla, u kent de slogans die al veertig jaar het ik-tijdperk behangen met de illusie van een vrije wil. Maar dan komt onvermijdelijk het hoofdstukje waar Kleur Bekennen op aanstuurt: het kiezen van de kleur. ‘Met zorg geselecteerd’, noemt Polestar de lakkleuren - daar heb je de tekstschrijverswanhoop weer, die ook Mazda overviel toen ze beweerden dat hun modellen ‘gecreëerd’ worden, ‘met de grootste zorg voor de kleinste details’, alsof auto-ontwerp of kleur selecteren pas gebeurt na een dagenlange Japanse theeceremonie en een eeuwenoud yogaritueel. Welnu, de Polestarkleuren dus, ik noem ze even allemaal op: snow, magnesium, thunder, moon, midnight en void. Dat is dus: wit, grijsvariant, grijsvariant, grijsvariant, donkergrijsblauw en zwart. Dat was het. Je vraagt je af wat Polestar zich precies voorstelt bij ‘bekennen’ - wat bekent u precies als u bijvoorbeeld voor grijsvariant 2 kiest? ‘Ik ben net wat minder saai dan mijn buurman, of juist net wat saaier natuurlijk, het is maar hoe je het bekijkt, enfin, zie maar?’

Polestarkleuren Beeld
Polestarkleuren

Zelfs, zelfs, zelfs Audi en BMW stoppen nu standaard een eigenzinniger couleuroptie in hun car configurators, hip groenblauw in het geval van Audi bijvoorbeeld, een kleur die, kijk maar op straat, in het geval van de Polestarconcurrerende e-Tron behoorlijk lijkt aan te slaan. Dus hortsik, Polestar, met je we doen lekker gek alles helemaal op onze eigen manier, en er mogen in onze showrooms-die-geen-dealers-mogen-heten geen slagschaduwen op de auto vallen want anders komt de zorgvuldige belijning niet tot zijn recht, en we kunnen de hele auto veganistisch leveren (dat heet ook wel: we gebruiken skai). De Polestar-kopers moeten zich óók een beetje kunnen aanstellen, als ze dat willen.

BMW-kleuren Beeld
BMW-kleuren
Audikleuren Beeld
Audikleuren
Meer over