Commentaar

'Europa kan niet langer wegkijken van de door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne'

Na de MH17-ramp kan Europa niet langer wegkijken van de door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne, schrijft Arnout Brouwers in het commentaar van de Volkskrant.

OPINIE - Arnout Brouwers
null Beeld getty
Beeld getty

In maart, toen Rusland de Krim annexeerde, constateerde deze krant dat de Russische president Vladimir Poetin een bom had gelegd onder de Europese veiligheids-ordening. Het is geen overbodige luxe, honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, eraan te herinneren dat de Europese vrede is gebouwd op de botten van miljoenen slachtoffers van nationalisme, oorlogsgeweld en racisme. Europa verdraagt geen gemorrel aan grenzen, geen claims over de verdediging buiten de landsgrenzen van de belangen van etnische verwanten en geen staatspropaganda die de moordzucht aanwakkert.

Vladimir Poetin is verantwoordelijk voor de terugkeer in Europa van al deze fenomenen; echo's uit de donkerste periode van de Europese geschiedenis. Destijds bestonden de structuren niet om deze fenomenen vroegtijdig een halt toe te roepen, nu gelukkig wel. Sterker, de lange Europese vrede die vooral West-Europeanen als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen, hindert soms een scherpe blik op de wereld om ons heen, zelfs als deze zo dichtbij is als Oekraïne.

Een oude waarheid
Maar Nederland is donderdag, samen met landen aan de andere kant van de wereld, op gruwelijke wijze geconfronteerd met een oude waarheid: de vrede op dit continent is ondeelbaar en 'afgelegen conflicten' bestaan niet meer.

Terwijl alle partijen nu de stellingen betrekken over de schuldvraag en het onderzoek naar de toedracht is het raadzaam terug te gaan naar de bron: de vlucht in februari van toenmalig president Janoekovitsj. Niets weerhield toen het Westen en Rusland ervan om de ontstane situatie gezamenlijk in goede banen te leiden.

In plaats daarvan annexeerde Rusland de Krim en deed het een 'opstand' in Oost-Oekraïne ontvlammen om deze vervolgens aan te wakkeren - onderwijl gematigde taal slakend over 'vredesbesprekingen'. In het Kremlin rekent men erop dat Europese politici zich aan elke strohalm zullen vastklampen die hen in staat stelt weg te kijken van de lelijke realiteit: hun handelspartner is een oorlog begonnen in Europa. Het is de hoogste tijd dat de Europeanen Poetin duidelijk maken dat zijn cynische calculaties niet langer opgaan.

Arnout Brouwers is chef opinie van de Volkskrant.

Meer over