Hoe moeilijk kan het zijn?Jasper van Kuijk

Ere wie ere toekomt in mondkapjesontwerp

null Beeld
Beeld

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: ere wie ere toekomt.

De vele ontwerpbureaus die Nederland kent, van groot tot klein, werken meestal op de achtergrond. Kleine kans dat je ze kent, want uiteindelijk staat niet hun naam op het ontwerp, maar die van hun opdrachtgever. Grote kans echter, dat je een product of dienst hebt gebruikt dat door een van die bureaus is ontworpen.

Meestal is die rol op de achtergrond prima, maar voor deze keer wil ik ontwerpbureau Panton juist op de voorgrond plaatsen. Niet omdat ik aandelen heb, maar omdat dit bureau, gespecialiseerd in ontwerpen voor de zorg, een cruciale rol speelde bij de ontwikkeling van in Nederland geproduceerde mondmaskers. Een rol die ondersneeuwde door de communicatiebarrage van grotere partijen.

Begin april leiden de tekorten aan professionele FFP2-mondmaskers in de zorg tot grote onrust. Dan komt er een hoopgevend bericht. Een consortium van de Nederlandse productiebedrijven Afpro, Auping en DSM kondigt aan wekelijks 1 miljoen gecertificeerde mondmaskers voor de zorg te zullen gaan produceren. Een naam ontbreekt in het betreffende persbericht: die van Panton.

Omdat ik berichten voorbij had zien komen dat dit ontwerpbureau betrokken was bij de ontwikkeling van de bij Auping geproduceerde mondmaskers heb ik toch maar eens contact opgenomen met de betrokken partijen en kwam uit op het volgende.

Op vrijdag 20 maart vraagt Ingeborg Griffioen, oprichter en eigenaar van Panton, aan mensen uit haar netwerk of ze willen meedenken over de productie van FFP2-mondkapjes in Nederland. Diezelfde avond nog vindt er telefonisch overleg plaats en de ochtend daarop is er een bijeenkomst bij een van de door Panton benaderde partijen, beddenfabrikant Auping. Ook daar waren ze aan het nadenken over wat ze konden doen, dus Pantons verzoek viel in goede aarde. Die zaterdagochtend zijn er ontwerpers van Panton, r&d- en productie-experts van Auping, en – op uitnodiging van Panton – onafhankelijk experts op het gebied van medische hulpmiddelen.

Een week later heeft de geselecteerde materiaalcombinatie de filtertests succesvol doorstaan en wordt er met het bijna voltooide ontwerp een voorstel voor de productie van mondmaskers ingediend bij de overheid. Inclusief een plan voor certificering, cruciaal én vaak een knelpunt bij de ontwikkeling van professionele FFP2-mondmaskers. Voor dat certificeringsproces, en voor het draagcomfort, blijkt de expertise van Panton essentieel. Op 7 april krijgt het voorstel van Panton en Auping mondeling groen licht van de overheid. En drie dagen later staat Panton dus niet in het persbericht van het pas net opgerichte consortium. Ook als Edith Schippers van DSM later namens het productieconsortium bij talkshow Op1 zit te shinen slaagt ze erin Panton niet te noemen.

In dit soort projecten is samenwerking essentieel en veel partijen verdienen krediet voor hun inspanningen. Maar als er een club is die in een vroege fase precies de juiste partijen bij elkaar brengt en ook nog een essentiële inhoudelijke bijdrage levert aan het ontwikkelingsproces, dan mag dat best benoemd worden. Ook als zo’n partij niet de beschikking heeft over een oud-minister met lijntjes naar talkshowredacties.

Nu heb ik die ook niet, maar ik heb wel een column. Dus bij deze.

null Beeld Volkskrant Infographics
Beeld Volkskrant Infographics

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over