Dagboek van een huisartsJoost Zaat

Er zijn al nuttige apps die privacy niet op het spel zetten

null Beeld

In de grote stad verderop is een paar weken geleden een corona-app gelanceerd die snel heel Nederland veroverde. In mijn wijk hoorde ik alleen niemand smeken om toegang. Tot nu toe bellen ongeruste mensen ons gewoon op, maar het nieuwe is er na drie weken wel een beetje af. Inmiddels kunnen 4,7 miljoen mensen inloggen op de OLVG-app. De app is 91 duizend keer gedownload. Hulpverleners achter de app hebben maar liefst 46 duizend telefoontjes gepleegd, 59 mensen naar de spoedeisende hulp en 152 naar de huisarts of huisartsenpost verwezen.

De app geeft onderzoekers een goed beeld van de verspreiding, net als de grote griepmeting in gewone grieptijden. Zo’n invuloefening geeft gebruikers ook een gevoel van individuele bewaking: ‘De anonieme dokter let op mij, ze belt als er misschien iets aan de hand is.’

Het lastige is alleen dat het ziektebeeld verraderlijk is en die anonieme dokter maar heel weinig weet. Zo ben je alleen snotterig, kuch je en heb je koorts, een paar dagen later ben je hartstikke moe. Je bent net als Brexit-Boris niet eens benauwd en denkt dat het allemaal meevalt, totdat je alerte huisdokter een idioot laag zuurstofgehalte in je bloed meet. Zeker kwetsbare mensen met klachten bellen wij daarom een paar dagenlang elke dag op en als we het maar even niet vertrouwen meten we het zuurstofgehalte en tellen we hun ademhaling.

Ook het NHG heeft sinds donderdag een app, die goed samenwerkt met thuisarts.nl. Het taalniveau is aangepast aan de 2,5 miljoen laaggeletterden. Deze coronatest vraagt naar meer klachten en bijkomende ziekten dan de OLVG-app. Als je alles invult, krijg je automatisch een helder advies: bijvoorbeeld je eigen huisarts bellen of eens na denken over de keus of je met oude krakkemikkige lijf nog naar de ic wilt. Want ook daar heeft thuisarts.nl een keuzehulp voor.

Dit soort apps helpen en ze zijn er al, en er zijn bovendien geen privacyproblemen. Dat moeten we van die aangekondigde volgappjes van de overheid nog maar zien.

Meer over