Er staat niemand bij de halte dus we stoppen met deze lijn

 

Vandaar lege bussen

De mensen die het meest gebruikmaken van het OV, zijn het meest tevreden ('De bus moet je steeds vaker bellen', Economie, 25 maart). Natuurlijk. Die zijn al geselecteerd als ov-gebruiker en hebben hun leven daar op aangepast. De rest gaat met de auto. Vroeger werd een vertegenwoordiger naar Afrika gestuurd om te bekijken of het zin had daar een schoenfabriek op te zetten. Nee, zei de een, want ze lopen er allemaal op blote voeten. Ja, zei de ander, want ze lopen er allemaal op blote voeten.

De bussen in landelijk gebied - en daar behoort ook de Bollenstreek toe, het drukst bevolkte platteland in de Randstad - zijn vaak leeg. Als ze slechts om het uur komen ga je de reis naar je werk anders inrichten, en als ze helemaal niet meer naar de grote stad in de buurt gaan, is de bus sowieso geen optie meer. Als een bus zo vaak komt dat je daar zonder al te veel risico je dagindeling op kan afstemmen, dan raken die bussen wel vol. Gaan ze deel uitmaken van je dagritme. Nu wordt andersom geredeneerd: er staat niemand bij de halte dus we stoppen met deze lijn.

Agnes van Waasdijk, Noordwijkerhout

Daarom geen zorgverlof

Werknemers zouden meer gebruik moeten en kunnen maken van de mogelijkheid om zorgverlof op te nemen; op die manier kunnen zij hun naasten mantelzorg bieden zonder dat zij zich ziek hoeven te melden. Dit is de strekking van de brief van advocate Emma Bevers in de krant van 25 maart.

Wat zij hierbij niet vermeldt is dat er tijdens langdurig zorgverlof wettelijk geen recht op loondoorbetaling bestaat. Nu zijn er niet veel werknemers die zonder problemen gedurende langere tijd een deel van hun loon kunnen missen. Zou dat de reden kunnen zijn dat er van de mooie wettelijke regeling om langdurig zorgverlof op te nemen niet veel gebruik wordt gemaakt?

Marga de Boer-Veerman, Volendam

Onzin over Noordzee

Tom Grijsen en Thomas Rammelt bepleiten een visserijverbod voor eenderde van de Noordzee (O&D, 24 januari). Dit voorstel verdient heel misschien een heel klein beetje aandacht maar er werd geen enkel steekhoudend argument voor aangevoerd.

Hun belangijkste argument ontlenen de schrijvers aan een conclusie van het door hen geciteerde Planbureau voor de Leefomgeving, dat zou hebben aangetoond dat de biodiversiteit in de Noordzee in de laatste eeuw is gehalveerd. Deze conclusie is volstrekt uit de lucht gegrepen. Waarom? Eenvoudig om het feit dat we over de biodiversiteit in de Noordzee van 50 jaar (of nog langer) geleden geen kwantitatieve gegevens hebben. Hun argumentatie berust daarom op drijfzand.

Rogier Daan (marien bioloog, onderzoeker langetermijnveranderingen Noordzee), Texel

Bezet gebied

Ik ben al meer dan veerig jaar abonnee van de Volkskrant en de laatste tien jaar een fanatiek kruiswoordpuzzelaar. Tot mijn grote verbazing (en ergernis) staat in de kruiswoordpuzzel van maandag 23 maart (nr. 461) de omschrijving 'plaats in Israël' met de passende oplossing 'Hebron'. Zover ik weet ligt Hebron nog steeds in bezet Palestijns gebied.

Bram Damon, Den Haag

Niet in onze regio

Het VVD-kamerlid Azmani verdedigt (Ten eerste, 24 maart) het VVD-plan om de grenzen van de EU te sluiten voor vluchtelingen van buiten Europa. Eenderde van de vluchtelingen (16,5 miljoen) gaat naar een buitenland, en 626 duizend komen in Europa. Deze moeten maar 'in de regio' worden opgevangen volgens het plan. Maar wie bepaalt welk land bij welke regio hoort? Waar begint of eindigt een regio?

Wat als Turkije, dat 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen opving, stelt niet tot eenzelfde regio als Syrië te behoren? Behoren buurlanden altijd tot eenzelfde regio? Tot welke regio behoort Nederland?

Met onze eilandjes in het Caribisch gebied horen we ook tot de regio aldaar. Dus iedereen op de vlucht uit Venezuela is welkom? En via Frans-Guyana is half Zuid-Amerika welkom. Opvang in de regio is een opportunistisch argument met als doel om in ieder geval nooit bij de regio te horen als het om vluchtelingen gaat.

Wat ook opvalt is dat een partij met de vrijheid van het individu hoog in het vaandel, het vluchtende individu het recht ontzegt om zelf te kiezen.

Frans Kuijpers, Venlo

Meer over