ColumnHeleen Mees

Er is een goede kans dat de recessie V-vormig of in ieder geval ✓-vormig zal zijn

null Beeld
Heleen Mees

Het campagneteam van president Trump is volgens de Amerikaanse nieuwswebsite Axios naarstig op zoek naar een nieuwe campagneslogan. ‘Make America Great Again’ werkt niet omdat Trump daarmee zou toegeven dat het hem niet is gelukt Amerika weer ‘super goed’ te maken terwijl hij al vier jaar aan de macht is. Omdat de meeste Amerikanen vinden dat het de verkeerde kant opgaat met hun land, werkt ‘Keep America Great’ ook niet.

George Conway, de echtgenoot van Trump-adviseur Kelly-Anne Conway en berucht Trumptreiteraar, wist er wel raad mee op Twitter. Hij riep zijn volgers op om slogans voor Trumps campagne te bedenken. Binnen een half uur was de hashtag #TrumpSlogans trending op Twitter: ‘Hey, niet iedereen is dood’ en ‘Kies mij. Ik wil uit de gevangenis blijven!’

Het zit Trump niet mee. Het coronavirus heeft al meer slachtoffers ge-eist in de VS dan de Eerste Wereldoorlog. De publieke opinie over het politiegeweld is sinds de dood van George Floyd helemaal omgeslagen. De meeste Amerikanen willen ingrijpende hervormingen bij politie en justitie. Terwijl Trump juist een hardere aanpak voorstaat. Niet voor niks liep generaal Mark Milley vorige week in gevechtstenue naast Trump naar de kerk tegenover het Witte Huis. Volgens Trump is domineren the art of the deal.

Nu 30 miljoen Amerikanen werk zoeken kan Trump moeilijk met een economische boodschap campagne voeren. Of toch wel? Volgens een voorspelling van de Federal Reserve Bank in New York zal de Amerikaanse economie dit kwartaal met 25 procent krimpen en het volgende kwartaal met 12,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Maar dit wordt waarschijnlijk de kortste economische recessie ooit. Zelfs een geleidelijke openstelling van de economie betekent al een flinke toename van de bedrijvigheid.

Als de voorspellingen van de Federal Reserve uitkomen en de economie inerdaad in het derde kwartaal met 12,5 procent krimpt ten opzichte van een jaar eerder, dan betekent dat nog steeds een groei van circa 12,5 procent ten opzichte van dit kwartaal. In plaats van een economie die in een neerwaartse spiraal belandt waarbij werkloosheid leidt tot minder vraag, minder vraag tot minder productie en minder productie tot meer werkloosheid, zal er juist een positieve feedback loop ontstaan.

Anders dan de financiële crisis van 2008 is deze crisis niet het gevolg van het barsten van speculatieve bubbels. Terwijl huishoudens na de financiële crisis eerst hun hypotheekschulden moesten aflossen voordat ze weer geld konden uitgeven, is daarvan nu geen sprake. Doordat de Amerikaanse overheid huishoudens en bedrijven te hulp is geschoten met een omvangrijk steunpakket, is de inkomensschade beperkt gebleven. Hoewel de Amerikaanse staatschuld dit jaar volgens het Internationale Monetaire Fonds op 130 procent van het bruto binnenlands product zal uitkomen, denkt niemand in Washington eraan om die af te lossen.

Er is dus een goede kans dat de recessie V-vormig of in ieder geval ✔︎-vormig zal zijn. Hevig maar relatief kort. In dat geval kan het economisch herstel zich nog net op tijd aandienen om Trump te helpen bij zijn herverkiezingscampagne, ook als de werkloosheid nog steeds historisch hoog is. Trump is gewend om knollen voor avocado’s te verkopen en als het economisch momentum versnelt, belonen kiezers doorgaans de zittende president.

Gelukkig is Trump zelf zijn ergste vijand. Nu de aandelenmarkten een groot deel van de pandemische verliezen hebben goed gemaakt, vindt Trump het niet nodig om werklozen na juli nog langer extra financiële ondersteuning te bieden. Dat zou ze maar ontmoedigen om betaald werk te zoeken. Ook wil Trump de staten, waarvan vele nu op de rand van bankroet verkeren, in hun sop gaar laten koken. Met name de staten aan de Oost- en Westkust, zoals New York en Californië, zijn zwaar getroffen door het coronavirus, maar daar woont Trumps aanhang niet.

Door de overheidssteun te stoppen voordat de economie voldoende momentum heeft gekregen, riskeert Trump een W-vormige of zelfs L-vormige recessie. Beide zouden desastreus zijn voor zijn kansen om te worden herkozen.

Heleen Mees is econoom.

Meer over