ColumnPeter Middendorp

En nu wordt mijn vriendin al wél gevaccineerd!

null Beeld

Ik was verbaasd toen ik mijn vriendin (40) laatst een afspraak voor een vaccinatie hoorde maken. Nu al, zei ik. Waarom mag jij er nu al één? Ze werkt weliswaar in de zorg, met ouderen en zwakkeren, maar die hebben geen corona, die zijn onbesmettelijk aangedaan. Ja, zei ze, ik vind het zelf ook best snel.

Ik zag ineens weer het gezicht van Diederik Gommers voor me, op een foto in de krant, terwijl hij als een van de eersten werd gevaccineerd. Omdat hij er zelf voor had gepleit: ziekenhuispersoneel eerst, adviseerde het ziekenhuispersoneel. Ik zag geen schaamte op het gezicht van Gommers, integendeel. Hier leek iemand te denken: als ik dit laat zien, trek ik de twijfelaars over de streep. Maar zo wilde iedereen wel het goede voorbeeld geven natuurlijk. En: waar waren de twijfelaars?

Maar was het ook goed? Niet volgens viroloog Goudsmit. Die zei: er liggen weinig ziekenhuismedewerkers in het ziekenhuis; ze zijn getraind in hygiëne. Voor iedereen zou het beter zijn als eerst de ouderen en zwakkeren worden gevaccineerd, maar die moeten nu nog langer wachten omdat Gommers ze voorbij gelobbyd is.

Eigenlijk is het schandalig, zei ik, dat mensen die voor anderen moeten zorgen eerst voor zichzelf hebben gezorgd. Ik zei: Mijn moeder is nog niet aan de beurt en jij wel? Ik bedoelde natuurlijk ook mezelf (49) – er is niemand die ik het vaccin meer gun dan mij – maar retorisch was het sterker om mijn moedertje op te voeren.

Maar jij hebt er toch ook wat aan, zei mijn vriendin. Als ik niet ziek word, kan ik het ook niet meer aan jou geven. Wel, zei ik. De doorgifte kan nog doorgaan. Misschien is het op deze manier zelfs nog wel gevaarlijker. Want als je niet doorhebt dat je corona hebt, is de kans dat je anderen besmet misschien nog wel groter.

Sowieso, zei ik, nu volgens Drosten, een Duitse viroloog: als straks alle risicogroepen gevaccineerd zijn, hoe hou je dan nog de jongeren binnen? De hele economie? De mensen die denken dat de maatregelen erger zijn dan de kwaal, die denken dat het wel meevalt, de complottheoretici, de gemiddelde gast van Op1?

Nu liggen de ic’s vol met ouderen, ging ik verder, maar straks liggen ze vol met mensen van mijn leeftijd, net als nu gebeurt in Israël, en dan ben ik natuurlijk vet de klos. Hoezo, zei ze. Hoe weet je dat? Kan ik tegen andere dingen, riep ik. Kan ik ergens anders tegen? Is er iets te bedenken waar ik wel tegen kan?

Ze keek me aan. Ja, zei ze. Je hebt wel gelijk. Maar ik ga die afspraak nu ook niet meer afzeggen. Nee, zei ik. Dat had ik ook niet gedaan. Ga maar lekker. Geniet er maar lekker van. Eén gelukkige volwassene in huis is al een aardige score. Er zijn genoeg huishoudens waar ze het met minder moeten doen.

Meer over