Column

En masse in katzwijm voor Ivanka

De Republikeinse conventie is voorbij en de Amerikaanse mainstream media zijn unaniem in hun oordeel over Donald Trumps speech - die was apocalyptisch, fascistisch en narcistisch. Alleen Donald Trump kan Amerika van de ondergang redden, aldus Donald Trump. Voor zijn dochter Ivanka daarentegen vallen de Amerikaanse media in katzwijm. Betoverend, talentvol en gedisciplineerd, om maar een paar van de superlatieven te noemen waarmee ze in de media wordt omschreven.

Heleen Mees
Ivanka Trump Beeld anp
Ivanka TrumpBeeld anp

Omdat Ivanka in de staat New York geregistreerd stond als 'independent', dat wil zeggen dat ze niet gelieerd is aan de Democratische of Republikeinse partij, kon ze bij de voorverkiezingen in april niet op haar vader stemmen. De termijn om zich als Republikein te laten registreren was al verlopen. We kunnen er genoegzaam van uitgaan dat Ivanka, die zichzelf als millennial omschrijft en er progressieve denkbeelden op nahoudt, bij de laatste twee presidentverkiezingen op Barack Obama heeft gestemd, hoewel haar vader beweerde dat Obama geen president kon worden omdat hij in Kenia geboren zou zijn.

In haar conventiespeech beloofde Ivanka dat haar vader zou zorgen voor gelijke beloning voor mannen en vrouwen en goede kinderopvang, een standpunt waar we Donald Trump zelf nooit op hebben kunnen betrappen. Integendeel. In 2004 vertelde hij de Amerikaanse nieuwszender NBC juist dat zwangere vrouwen werkgevers overlast bezorgen. In zijn campagneteam verdienen vrouwen gemiddeld 30 procent minder dan mannen (bij Clinton verdienen ze evenveel). Zowel voor als tijdens de campagne heeft Trump zich grof over vrouwen uitgelaten. Met name Fox News-presentatrice Megyn Kelly moest het ontgelden omdat ze Trump in het eerste Republikeinse debat kritische vragen stelde.

Dat weerhield Ivanka er niet van haar vader tijdens de Republikeinse conventie gloedvol te introduceren als de kampioen van alle Amerikanen, ongeacht gender of afkomst. En de Amerikanen maar denken dat Hillary Clinton hypocriet is.

Donald Trump deinst er niet voor terug om vrouwen varkens te noemen, Mexicanen verkrachters en moslims terroristen die uit Amerika verbannen moeten worden. Hij drijft de spot met gehandicapten en geeft de Black Lives Matter-beweging de schuld van de recente schietpartijen in Dallas en Baton Rouge waarbij in totaal 8 politieagenten om het leven kwamen. Over het excessieve politiegeweld tegen zwarte Amerikanen horen we Trump nooit hoewel er dagelijks hartverscheurende beelden opduiken van op het oog onschuldige aanhoudingen in het verkeer die zwarte Amerikanen het leven kosten. En nee, het geweld tegen de politie en het geweld door de politie vlakken elkaar niet uit want de politie heeft een geweldsmonopolie.

Donald Trump bedient zich in de campagne van antisemitische beelden en stereotypen. Hij weigert de leider van de Ku Klux Klan, David Duke, af te wijzen, retweette een quote van Mussolini en liet supporters een soort Hitler-groet maken. Tijdens zijn verkiezingsrally's moedigt Trump geweld tegen demonstranten aan en staat hij toe dat zijn aanhangers president Obama voor aap en Hillary Clinton voor bitch uitmaken. Na het schijnproces dat New Jersey-senator Chris Christie tijdens de tweede dag van de Republikeinse conventie opvoerde, konden de aanhangers van Trump het er niet over eens worden of Hillary Clinton nou gevangen genomen of standrechtelijk geëxecuteerd moest worden.

Donald Trumps bizarre voorliefde voor dictators als Vladimir Poetin en Kim Jong-Un is niet zonder gevolgen. In een interview met The New York Times zaaide Trump afgelopen week twijfel over Artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag. Volgens Trump is het niet langer vanzelfsprekend dat de VS zijn NAVO-bondgenoten zal verdedigen. Maar als Amerika's woord niet langer een verplichting inhoudt, zoals Melania Trump eloquent plagieerde van Michelle Obama, dan is er niets dat Poetin ervan weerhoudt om militaire middelen te gebruiken om Europese landen te destabiliseren.

Het is een goede traditie die terugvoert op het Oude Testament dat kinderen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de zonden van hun ouders. De mooie, blonde Ivanka is echter geen onschuldige toeschouwer. Samen met haar echtgenoot Jared Kushner heeft zij zich ontwikkeld tot een van de drijvende krachten achter de campagne van Trump. Niemand verwacht van Ivanka dat zij het voorbeeld van Ted Cruz volgt, die tijdens zijn prime time-speech op dag drie van de Republikeinse conventie weigerde Trump te steunen. Maar dat is geen excuus voor Ivanka om haar haat en verdeeldheid zaaiende vader gloedvol als president aan te bevelen. Ze had zich gewoon afzijdig kunnen houden. Het is ook geen excuus voor de media om en masse voor Ivanka in katzwijm te vallen.

Meer over