De bewust digibete burgerOlaf Tempelman

En dan blijkt MSM helemaal geen organische zwavelverbinding te zijn

null Beeld

Van Dale noemt een ‘subcultuur’ een ‘onder het vlak van de algemene cultuur bestaande cultuur met afwijkende normen en doelstellingen’. Subculturen zijn van alle tijden, echter: in de oude analoge wereld zag je ze op straat, tegenwoordig zitten ze in schermpjes.

Ik had al ergens gelezen dat die tot de Viruswaanzinleider gemetamorfoseerde dansleraar Willem Engel online een forse subcultuur aanstuurt. Als digibeet merkte ik daar niets van – totdat de subcultuur contact zocht met mij. Engel had over zijn doelstellingen gezegd: ‘Het is wat de bevolking wil’, ik stelde in een Stekel dat het vaak engerds en geen engelen zijn die hun ideeën tot die van de hele bevolking verheffen.

Namens Engel kreeg ik een boze mail van Hades Drifter. Ik gokte dat het hier om Engels woordvoerder of advocaat ging, maar toen ik ‘Hades Drifter’ googelde vond ik geen enkel mens maar wel een stuk of duizend computergames. Hades Drifter had aan spellingregels (‘de NOS zend een heel kort fragment uit’) en interpunctie (‘viruswaanzin.nl heeft opgeroepen om niet naar Den Haag te komen daarom de 200 man die u noemt’) minstens zo veel lak als aan coronaregels. Al die regels worden gepropageerd door de MSM: ‘Het begint wel een probleem te worden bij de MSM om juist te berichten.’

Omdat ik digibeet ben moest ik ‘MSM’ net als ‘Hades Drifter’ googelen. Volgens Google staat het voor methylsulfonylmethane, een organische zwavelverbinding. Inmiddels begrijp ik dat MSM in digitale subculturen staat voor Main Stream Media. In mijn archaïsche optiek verschillen dergelijke media minstens zo van elkaar als het RIVM en Viruswaanzin.nl. Wie het vanuit de loopgraven van een digitale subcultuur bekijkt, kan denken dat het één samenklonterende kliek is. Bij deze verzeker ik Hades Drifter: ik heb Jeroen Pauw nog nooit ontmoet en ken niemand bij de NOS.

Meer over