OpinieLezersbrieven

Elke leerkracht kent een kind waarvan zij denkt: ik hou mijn hart vast

De ingezonden lezersbrieven van maandag 23 september.

Redactie
Mensen hebben bloemen neergelegd bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B.cwoensdag werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.  Beeld ANP
Mensen hebben bloemen neergelegd bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B.cwoensdag werd op straat in Amsterdam-Buitenveldert geliquideerd.Beeld ANP

Brief van de dag: Maak gebruik van kennis leerkrachten over jongeren

Voor leerkrachten op zowel basisscholen als scholen voor voortgezet onderwijs, en dan met name scholen voor praktijkonderwijs, is het nieuws dat jonge mensen met een ontwikkelingsachterstand of problematische achtergrond gevoelig zijn voor het plegen van verschrikkelijke misdaden geen verrassing.

Niet alle kinderen met deze achtergrond passen in dit profiel, gelukkig gaat het met het merendeel van deze kinderen goed, maar elke leerkracht kent een kind waarvan zij denkt: ik hou mijn hart vast.

De overheid laat hier een taak liggen. Van alles is jarenlang wegbezuinigd. De gevolgen laten zich nu gelden.

Er is een schat aan informatie beschikbaar op scholen over jongeren, kinderen, die in de gevarenzone zitten. Jongeren die gevoelig zijn voor negatieve invloeden om zich te laten gelden.

De moord op een advocaat lijkt mij het laatste signaal dat er wat moet gebeuren voor deze groep jongeren. Proactief handelen, ingrijpen voor het te laat is. Jeugdzorg, Veilig Thuis en alle instanties betrokken bij deze jongeren hebben niet de middelen, de kennis en mandaten om te kunnen/willen ingrijpen.

Maak gebruik van de kennis en deskundigheid van leerkrachten en anderen die deze jongeren kennen, om ze tijdig voor erger te behoeden. Laten we proactief met deze jongeren aan de slag gaan.

Tineke van der Meijden, Almere

Klimaatstakers

Afgelopen vrijdag voerden miljoenen jongeren in 161 landen tegelijk actie. Zij vroegen aandacht voor het meest urgente probleem van deze eeuw: klimaatverandering. Het was hún actie en het werd de grootste klimaatstaking ooit. Ze haalden de voorpagina’s van de Nederlandse media niet. De Volkskrant berichtte er zaterdag over op pagina 6 en 7. De strekking: de politiek is er nog niet klaar voor. Citaat: ‘Dit zal, na de grootste klimaatdemonstratie ooit, de kloof tussen politiek en straat pijnlijk zichtbaar maken.’ Dit geldt dan ook voor de kloof tussen de straat en de media. Het slechte nieuws: er dreigt een fatale opwarming van meer dan drie graden wereldwijd. Het goede nieuws: er staat een nieuwe generatie klaar die dit probleem aan wil pakken. Maar als vier miljoen hulpkreten uit 161 landen niet genoeg zijn om de voorpagina’s te halen, hoe moeten zij zich dan zichtbaar maken?

Mark Boode, Teachers for Climate, Amsterdam

Fatsoen

Toen ik het nieuwsbericht zag dat vier veteranen werden geweigerd om de herdenking van de Operatie Market Garden bij te wonen in Arnhem, 75 jaar na dato, las ik er eerst over heen. Een grap, dacht ik. Fatsoen en respect is soms ver te zoeken, maar dit kan niet waar zijn. Toch wel. En mijn hart breekt. Deze mannen, die ons hebben bevrijd van honger, angst en onderdrukking, die gewond zijn geraakt in de strijd en hun broeders hebben verloren, mochten er niet in. Omdat ze geen pasje hadden. Omdat hoogwaardigheidsbekleders het belangrijker vonden met de veren te strijken en op een VIP-plaats te zitten, dan ruimte te maken voor deze mannen. Dat ze wellicht niet wisten dat hen de toegang geweigerd werkt, maakt het nog erger. Dat de burgemeester op Twitter aangeeft verbaasd te zijn, maakt het nog erger. Want hadden de burgemeester en deze hoogwaardigheidsbekleders niet op de voorste rij moeten staan om deze veteranen de hand te schudden? Te verwelkomen en te eren, om te geven wat hen toekomt?

Janne Zwart, Maastricht

Vroem

Nederland is qua natuur en milieu de ‘vieze man van Europa’. Rechters moeten eraan te pas komen om de overheid op haar plicht te wijzen. De commissie-Remkes doet drastische voorstellen om de gigantische stikstofemissie terug te dringen. Zo moet onder meer de maximumsnelheid in het verkeer omlaag. Maar zondag verklaarde VVD-minister Bruins doodleuk dat het kabinet er alles aan gaat doen om de autorace in Zandvoort door te laten gaan. ‘Heel Nederland kijkt daar naar uit en het zou fantastisch zijn als we op 3 mei vroem horen.’ Met zo’n uitspraak vlieg je op volle snelheid uit alle bochten.

Jan Cornelissen, Kekerdom

Muzikant

Voor miljoenen jongens leeft Klaas-Jan Huntelaar het gedroomde leven (Volkskrant Magazine, 21 september). Het ontroerde me hem te horen verzuchten: ‘Ik drumde vroeger. Het leven van een muzikant lijkt me interessant.’

Jan Kleine Deters, Groningen

No labels

Arie Elshout heeft het in zijn stuk ‘Europa’s manier van leven mag best beschermd’ over rechts en links (The big picture, 21 september). We leven in een tijd dat rijke mensen gewoon bij de Aldi winkelen en soms zelfs stiekem bij de Voedselbank langsgaan. De labels links en rechts kloppen vaak ook niet meer: zogenaamd linkse mensen, kunnen over andere onderwerpen een wat men dan noemt rechtse mening hebben. Heb het gewoon over D’66, PvdA of welke club ook en laat mensen zelf bepalen in welk hokje ze het wel of niet willen stoppen. No labels anymore please!

Jan Tolsma, Leiden

Meer over