Elaine

Loop een willekeurige Humana of Leger des Heilswinkel in, trek wat kleding uit de rekken en klaar is je herfstkostuum

Ik spel altijd de modeartikelen op de website van The New York Times. Niet dat ik de kennis die ik daaruit opdoe, ooit toepas, maar het is fijn om te weten wat moderne mensen aanhebben. In Manhattan. De echt moderne mensen, dus.
Maar nu schrok ik daar toch een beetje van. De stijlicoon die wij allen moeten imiteren, deze herfst, is Elaine Benes van Seinfeld.
Voor degene die Seinfeld nooit heeft gezien – ga eens gauw naar de videotheek en alle seizoenen huren, jij gekkerd – zal ik even beschrijven wat Elaine in de gemiddelde aflevering droeg. Meestal was dat een gebloemde jurk die net boven haar enkels eindigde. Die jurken waren zo wijd dat Julia Louis-Dreyfus, de actrice die Elaine speelde, tijdens de jarenlange serie twee keer zwanger is geweest zonder dat de kijkers daar iets van merkten.
Over die enorme jurk droeg zij een mannencolbert met brede schoudervullingen. En onder dit alles had zij dan platte jarenvijftigschoenen aan, schoenen die mannen dragen die op rock -’n-roll-les zitten, met zwart leer aan de zijkant en wit leer aan de bovenkant. En in die schoenen zaten stevige witte sokken. Die je heel goed kon zien omdat haar enorme bloemenjurk dus net boven haar enkels eindigde.
Deze look is volgens kenners de apotheose van de twee trends van dit seizoen, namelijk: ‘vroege jaren negentig’ en ‘werkende vrouw’.
Ik wist dat trends altijd terug moesten komen, maar zijn we nu al toe aan de vroege jaren negentig? Kunnen we niet nog even in de jaren tachtig blijven hangen en ons spiegelen aan werkende vrouwen als Vicki van The Love Boat of dokter Lidy van der Ploeg? En sinds wanneer is een ‘werkende vrouw’ iemand in een soepjurk en witte sokken? Is iemand die zo gekleed ging, ooit aangenomen bij een sollicitatiegesprek?
Het enige voordeel van deze mode is dat er goedkoop aan te komen valt; loop een willekeurige Humana of Leger des Heilswinkel in, trek wat kleding uit de rekken en klaar is je herfstkostuum.
Het zou alleen maar eerlijk zijn als de mannen zich dan moeten hullen in het volgende ensemble: een stonewashed spijkerbroek, een zwart bloezend overhemd en extreem grote, spierwitte gympen. Inderdaad, het vaste tenue van Jerry Seinfeld. Dan zijn we allemaal even onaantrekkelijk

Meer over