Lezersbrieven

Eindtoets afschaffen? Niet doen!

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 2 februari.

Leerlingen van groep 8 doen de Citotoets. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Leerlingen van groep 8 doen de Citotoets.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

De wens om af te stappen van de verplichte eindtoets schiet mij in het verkeerde keelgat. Zonder deze eindtoets is er geen enkele correctie op de inschatting van de docent over de schoolkeuze. En die correctie is ook bij kinderen van hoogopgeleide witte ouders geen overbodige luxe.

Afgelopen jaar heeft mijn dochter haar master behaald. De route liep van vmbo-t via havo naar hbo en daarna universiteit. Die route was niet mogelijk geweest als het aan haar juf in groep 8 had gelegen. Die vond vmbo-gl een betere plek voor haar, de eindtoets gaf vmbo-t niveau aan.

Was het advies van juf bindend geweest, dan had men nu een goed opgeleide en breed georiënteerde professional gemist in de maatschappij. En ik een gelukkig kind, want dat kunnen doen waar je goed in bent, maakt blij. Ik zeg: eindtoets vooral handhaven. Dat komt veel kinderen, en dus ook de maatschappij, ten goede.

Jacqueline van der Haagen, Hoorn

Vaccinatiecalculator

Met een nieuwe rekenmethode is het aantal gezette vaccinaties in Nederland ineens 50 procent hoger (Ten Eerste, 1 februari). Toch mooi dat het ministerie die oude stikstofcalculator blijkbaar weer heeft kunnen inzetten. Nu nog even het aantal besmettingen omlaag rekenen met de overlastmodellen van Schiphol en de hele coronaproblematiek is opgelost.

Joost Jaspers, Breda

Obesitasbeleid

De oproep van wetenschappers van UU en WUR (Ten eerste, 1 februari) voor een steviger overheidsbeleid tegen obesitas en foute voeding vergeet die andere gedragscomponent: te weinig dagelijkse beweging. Denk dan niet aan het standaardadvies ‘meer sporten!’, want dat is voor veel oudere en dikke mensen geen optie.

In beleid en onderzoek wordt de andere grote dikmaker steevast vergeten: de auto. De massale autoverslaving is oorzaak van ‘autobesitas’. Een derde van alle autoritten beslaat afstanden die makkelijk lopend of fietsend afgelegd kunnen worden. Dat gaat dan om twee croissantjes bij de bakker verderop, waar ik mijn buren tegenkom die daarvoor een halve liter benzine in uitlaatgassen hebben omgezet.

Ooit voerde de overheid campagne tegen korte autoritten, en de Fietsersbond riep ‘op de fiets vervuil je niets!’. Nu zorgt de elektrische auto met zero emission voor een schoon geweten in een dik lijf. Hoog tijd dat de overheid ook bij mobiliteit stopt met het uitlokken van autobesitas en lopen en fietsen als het nieuwe normaal gaat bevorderen – te beginnen met betaald parkeren bij alle winkelcentra.

Martin Kroon, oud-beleidsmedewerker verkeer en milieu VROM, Leiden

Klimaatambities Shell

De poging van Ben van Beurden, zo lief met een hondje op de foto, om de reputatie van zijn Shell te verbeteren strandde al snel (Zaterdag, 30 januari). Namelijk toen hij ging opnoemen welke ingrijpende maatregelen het bedrijf had genomen: dividend moeten korten.

Tsja, daar is eigenlijk alles wel zo’n beetje mee gezegd wat betreft de inzet van het bedrijf om het klimaat te redden.

Rene Wijne, Rijswijk

Vaccinatiewachtrij

Volgens de vaccinatiestrategie krijg ik als thuiswonende 64-jarige in maart het Pfizervaccin. Voor mij is dat geen reden om de vlag uit te hangen. Ik wacht liever op het vaccin van Janssen Pharmaceutica. Mij lijkt het inspuiten van genetisch materiaal van het coronavirus, dat stevig ingebouwd is in een onschuldig verkoudheidsvirus, veiliger dan als los fragmentje in een vetdruppeltje. Het potentiële gevaar van een besmetting neem ik dan maar voor lief.

Ik onderschat dat gevaar niet. Mijn vader is begin januari met covid overleden en mijn moeder kampt nog met de (milde) gevolgen ervan. Desondanks wil ik niet in de wachtrij staan voor een vaccin dat toevallig de race heeft gewonnen. Ik ben geen nummer. De weg naar vrijheid begint voor mij met keuzevrijheid en lichamelijke integriteit. Ik hoop dat dat gerespecteerd wordt.

Lijnie Lutgerink, Meerssen

Vaccinatie leerkrachten

Op 8 februari gaan de basisscholen waarschijnlijk weer open (Ten eerste, 1 februari). Geweldig nieuws voor alle leerlingen, hun ouders en docenten. Maar mogen deze 65-jarige juf en haar collega’s dan alsjeblieft voor die tijd worden gevaccineerd? Voor de zekerheid...

Ricky Dost, Gouda

Bewijs

‘Bovendien bewijzen onderzoeken niet dat zij een extra risico zijn voor de verspreiding van de Britse variant’, staat in het artikel over de basisscholen die weer opengaan (Ten eerste, 1 februari). Dat klinkt misschien mooier dan het is. Het ontbreken van bewijs voor ‘X’, is iets heel anders dan bewijs voor het ontbreken van ‘X’.

Bernard Friderichs, Poortvliet

Talkshows

Het is interessant om te onderzoeken of talkshows de coronaregels volgen (V, 1 februari). Interessanter is te onderzoeken waarom de coronaregels de talkshows lijken te volgen.

Piet Korvemaker, Wormer

Meer over