ColumnDe week van de hoofdredacteur

Eindelijk (een extra editie van) de Volkskrant op Eerste en Tweede Kerstdag

null Beeld

Ironie

Ik weet niet of ik hiermee iets onbetamelijks verklap, maar ook op de Volkskrant-redactie heeft afgelopen week Mariah Carey’s All I want for Christmas is you geklonken (ze schreef het in een kwartier en verdiende er al 54 miljoen mee, stond op onze economiepagina’s). Louter ironisch natuurlijk. Zoals Aaf Brandt Corstius gisteren beschreef in haar column : Kerstmis wordt steeds ironischer in Nederland, met lelijke kersttruien, kerstballen met een knipoog en slappe kerstmuziek. En dan hebben we het nog niet over het gourmetten gehad. Aaf: ‘Het is voor mensen zoals ik, die eigenlijk in alle ernst overwegen om een gourmetstel aan te schaffen, wel een handige manier om zich een houding te geven in de Blokker terwijl ze met de Princess Raclette 4 Stone Grill Party naar de kassa lopen. Het is allemaal maar een grapje! Ik ga ironisch gourmetten!’

Nieuw soort terugblik

Of de eindejaarstraditie nu ironisch wordt omarmd of oprecht gevierd, de Volkskrant doet er graag aan mee. Niet alleen omdat het leuk is je over de traditie zelf te buigen, zoals klassiekemuziekredacteur Guido van Oorschot deed door met de Componist des Vaderlands en de frontman van The Kik door de evergreen Stille Nacht musicologisch en psychologisch te analyseren (Het I-IV-V-I schema werkt altijd). Of om de ijzeren wetten van de slechte kerstfilm op een rij te zetten, zoals Jennie Barbier deed (‘Uw verslaggever keek – puur voor de research natuurlijk – een stuk of twintig foute kerstfilms en selecteerde de ‘beste’ zo-slecht-dat-ze-goed-zijn-films, voor wie zijn Netflix-algoritme wil verpesten’). Nee, het einde van het jaar is ook een prima aanleiding om dingen te doen die altijd wel interessant zijn, zoals de beste boeken, muziek en films rangschikken, vooruitblikken op het nieuwe jaar of de belangrijkste verhalen, bevindingen en mensen van afgelopen jaar presenteren. Dat doen we steeds iets anders. Dit jaar kozen we voor één dik 2018-Magazine met een mengeling van terugblikkende genres, in plaats van het traditionele heel-veel-interviews-achter-elkaar-blad. Wij waren daarop uitgekeken. Dat hoeft natuurlijk niet voor u te gelden, dus ik ben benieuwd wat u van dit experiment vindt.

Eerste en Tweede Kerstdag

Kersthaters (ik heb er een in mijn onmiddellijke omgeving) vinden het juist vervelend dat alles die twee dagen opgeprikt is en niet normaal. Er komt niet eens een krant uit. Daar hebben we dit jaar iets op gevonden: we brengen specials uit van de tablet-editie die we in mei hebben gelanceerd, met verhalen die u eerder misschien heeft gemist en een paar nieuwe extra’s. Dan kunnen de krantenbezorgers (geef ruimhartig!) thuis Kerst vieren en heeft u toch iets moois te lezen. Moet u wel even die tablet-app downloaden. Of misschien behoort u al tot de inmiddels 25 duizend mensen die zo dagelijks de krant tot zich nemen.

Op Eerste Kerstdag staat de extra editie in het teken van kijken. We presenteren een les kijken door Wieteke van Zeil, het verhaal van de blinde Jeroen die weer een beetje kan zien plus de beste series en een aantal lekker slechte kerstfilms (we hebben nu immers een specialist ter zake). Met een selectie van vijftig bijzondere nieuwsfoto’s blikken we terug op het afgelopen jaar.

Op Tweede Kerstdag de bezinning die bij het einde van het jaar past: een bundeling van alle verhalen uit Fokke Obbema’s populaire interviewserie over de zin van het leven. Als extra een selectie uit de vele lezersreacties, een interview met de fotografe van het project, Jitske Schols, en een tussenbalans van Fokke zelf na drie maanden interviewen: ‘Ik kan iedereen aanraden eens twee uur te spreken over de zin van het leven.’

Zo komt u de donkere dagen wel door. Zalig kerstfeest!

Meer over