lezersbrievenvrijdag 31 mei

Eerherstel voor ‘klokkenluider’ Van der Sluis

De lezersbrieven van vrijdag 31 mei 2019.

Redactie
Voormalig Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders bij het monument. Beeld Harry Cock
Voormalig Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders bij het monument.Beeld Harry Cock

Ter nagedachtenis aan wijlen Meent van der Sluis, geograaf en voormalig Statenlid van de PvdA, is een monument onthuld door Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (in 2013 was hij minister van Financiën, de gaskraan werd verder opengezet ondanks alarmerend berichten van het Staatstoezicht op de Mijnen).

In 1989 werd door Van der Sluis en twee boeren, Caus Wolthuis en Jan van der Baan, de actiegoep ‘Willem Beton’ opgericht, refererend naar Willem Meiborg, de ingenieur die al in 1963 waarschuwde voor bodemdaling door gaswinning.

Wrang: pas na 60 jaar een monument en een overheid die niet de bewoners van het aardgasgebied tegemoetkomt, maar wel de NAM, door medefinanciering van het monument.

Een monument voor iemand die een goede strijd heeft gestreden is mooi, maar de strijd is nog gaande. Een gepaster eerbetoon zou zijn: zijn betoog anno 2019 echt serieus nemen in plaats van te vangen in een monument. Dus echte stappen ondernemen.

De Nederlandse staat heeft al 416,8 miljard euro verdiend aan de gaswinning. Dat gaat door. De Staat verrijkt, Groningen verarmt. Hoe lang zal deze strijd nog duren tussen de overheid en het Groninger Land?

Diena Wolters, Leutingewolde

Vertrek Özdil

Los van het functioneren van Zihni Özdil zijn er twee zaken principieel bedenkelijk (Ten eerste, 29 mei).

1. Özdil sprak met zijn vertrouwenspersoon over de poging het gesprek met Jesse Klaver op te nemen, de vertrouwenspersoon vertelt het door aan de baas. Iedereen in de partij weet nu wat de waarde is van deze vertrouwenspersoon.

2. Klaver vroeg Özdil zich op voorhand te committeren aan het nieuwe partijstandpunt, ongeacht wat dat zou zijn. Deze laatste is niet alleen principieel bedenkelijk, maar zelfs in strijd met de grondwet. Hierin staat in hoofdstuk III (over de Staten-Generaal) van de Grondwet van 1983, artikel 67, derde lid: ‘De leden stemmen zonder last.’

Dat betekent dat een Kamerlid vrij is om te stemmen zoals hij zelf wil.

Jochem Westerhof, Utrecht

Volk of partij

Het lijkt erop dat de leiding van GroenLinks liever een partijvertegenwoordiger heeft dan een volksvertegenwoordiger.

Ab van Manen, Alphen aan den Rijn

Beleidsvakantie

De fiscus vraagt om een beleidsvakantie om de ict op orde te brengen (Ten eerste, 29 mei). Blijkbaar heeft onze polderdemocratie een monster geschapen dat niet meer in de hand te houden is. De ooit zo lieve pup is een onbetrouwbare hond geworden, waar men op kousevoeten omheen moet. Zo belanden we van een polderdemocratie in een technocratie.

Voordat er directeuren of staatssecretarissen naar huis worden gestuurd, mogen ze onder de Haagse kaasstolp wel even bedenken hoe het zo is gekomen. Er zitten 150 haantjes en hennetjes in de Tweede Kamer die allemaal graag iets voor hun achterban willen doen: een heffing, een korting, een ruling.

Houdt daarmee op. Zoek naar versimpeling. Uitdaging: schrap voor elke nieuwe regel twee oude. Bij elke voorgestelde ingreep hoort uiteraard een afweging van uitvoerbaarheid. Niet stoppen met beleid, maar beter beleid is de oplossing.

Rinus Scheele, De Bilt

Theekransje

Helemaal eens met de Sophia de Vries (de wijze waarop vijf vrouwelijke UvA-hoogleraren zijn geportretteerd, doet geen recht aan hun status), alleen niet over het toevoegen van ‘mevrouw’ (mw.) voor hun naam (Opinie & Debat, 29 mei). Of bij mannen én bij vrouwen hun geslacht erbij, of bij allebei niet.

Door bij vrouwen hun geslacht te vermelden maak je hen tot uitzondering. Want ‘niks’ is man.

Anki Tan, Oegstgeest

Frans de feminist

Frans Timmermans: gedreven en met veel pathos komt hij op voor een betere wereld. ‘Ik ben een feminist’, hoorde ik hem zeggen.

Is dan niet de Deense Margrethe Vestager de beste keuze voor het Europese commissievoorzitterschap?

Doe wat je zegt, Frans en steun haar.

Tido Bekius, Reduzum

Frans de premier

Bert Wagendorp (Ten eerste, 28 mei) speculeert over de toekomst van Frans Timmermans in Europa door hem EU-minister BuZa te laten worden. Er is een alternatief scenario, een droomscenario voor het herstel van de PvdA.

Stel dat Timmermans inderdaad nipt steun tekort komt om Juncker op te volgen en Weber wordt op het schild gehesen. De PvdA vraagt de teleurgestelde Timmermans om partijleider te worden, geen slecht alternatief nu de hoofdprijs in de EU aan hem voorbij gaat. Hij besluit om zijn volle gewicht in de schaal te werpen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Die zullen waarschijnlijk vervroegd worden uitgeschreven; teveel bananenschillen inmiddels.

Frans’ campagne is een doorslaand succes, temeer wanneer hij alom gerespecteerde vakmensen voor de beoogde ministersploeg voorstelt. Wouter Bos als minister van VWS, Jeroen Dijsselbloem op succesherhaling voor Financiën, Khadija Arib op Binnenlandse Zaken, Ahmed Aboutaleb op Justitie, Lilianne Ploumen voor een tweede termijn Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Jesse Klaver (kleur is ondergeschikt aan kwaliteit) op Klimaat- en Energietransitie. Overige ministeries beschikbaar voor andere middenpartijen. Electoraal succes verzekerd, de PvdA-wederopstanding buitenproportioneel. Dan komt dat tweede kabinet-Den Uyl er postuum toch nog.

Ludo Grégoire, Arnarstapi (IJsland)

Meer over