ColumnMax Pam

Eenmaal per week bepalen alle talkshows samen welke Bekende Nederlanders zij zullen uitnodigen

null Beeld

Er wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar het is algemeen bekend dat de redacties van alle Nederlandse talkshows eenmaal per week samenkomen om te bespreken welke Bekende Nederlanders zullen worden uitgenodigd. Deze bijeenkomst overstijgt de scheiding tussen de publieke en de commerciële omroep. Centraal staat een plenaire vergadering, maar soms vergadert men ook in subgroepen, bijvoorbeeld over de vraag van welke Nog Onbekende Nederlander (NON) men een Bekende Nederlander gaat maken.

Op de plenaire vergadering wordt gebruik gemaakt van drie dozen, waarvan twee weer zijn verdeeld in onder-dozen. Helaas ontbreekt mij de ruimte de inhoud van de onder-dozen te benoemen. In doos 3 zitten alle One Issue Bekende Nederlanders. Zij zijn deskundig op één gebied en worden uitgenodigd wanneer er beroep moet worden gedaan op expertise. Voorbeelden uit doos 3 zijn Diederik Gommers (virologie), Erik Scherder (hersenen), of Cornald Maas (Eurovisie Songfestival). Dan is er doos 2. In deze doos zitten alle Bekende Nederlanders, die deskundig zijn op meerdere terreinen. Het zou oneerbiedig te zeggen dat zij overal verstand van hebben. Een mooi voorbeeld van deze categorie is Peter R. de Vries, die ooit als misdaadverslaggever is begonnen in doos 3, maar die in de loop der jaren een geslaagde sprong heeft gewaagd naar doos 2. Zijn universele kennis wordt door de omroepen terecht financieel gehonoreerd.

En dan doos 1. Daarin zitten Bekende Nederlanders, die bekend zijn om wat ze zijn. Hun aanwezigheid in talkshows behoeft geen aanleiding of introductie. Voorbeelden zijn: André van Duijn, Jan Terlouw of Wim van Hanegem. Ik kan verklappen dat zich binnen deze doos nog een aparte doosje bevindt voor de persoon van Matthijs van Nieuwkerk. Hij beschikt over de unieke eigenschap zowel talkshowhost als talkshowgast te kunnen zijn en is dus altijd inzetbaar.

Behalve het bepalen wie bij wie gaat zitten, wordt geregeld over welke onderwerpen zal worden gesproken. En daarin zit hem nou net de bottleneck van de laatste tijd. Er is nog maar één onderwerp: corona. Af en toe doemt nog zoiets op als de toeslagenaffaire, maar die is er toch niet in geslaagd het virus te verdrijven. Maar gelukkig schemert ineens aan de horizon de Elfstedentocht, een godsgeschenk voor alle talkshows. Als de Elfstedentocht niet bestond, moest hij worden uitgevonden. Zelfs die andere evergreen, Zwarte Piet, is door de Tocht der Tochten verdreven.

In dit verband wil ik u wijzen op de opmars van de schaatser Erben Wennemars. Hij is geen ijsmeester, maar een ijskoortsmeester. De komende week zal hij de overtocht maken van doos 3 naar doos 2. En met hem zal ook Vitae Pro zegevieren, het middel waarvoor Wennemars overal reclame maakt. Andere middelen zoals Vitalize en Bional zullen in de slipstream proberen mee te sneaken.

Als gezondheidsleek in deze tijden van ijs en sneeuw heb ik getracht na te gaan wat deze middelen gemeen hebben. Ten eerste bevatten zij bijna allemaal vitaminesupplementen, waar je de meeste gewoon weer uitpist. Vervolgens zijn ze voorzien van een vage wetenschappelijke claim, waaruit zou blijken dat het helpt. Ooit is dat begonnen met het sigarenmerk dat zich dr. (H.) Dushkind noemde. Ronald Reagan maakte er reclame voor. Een verre nazaat is doctor. A. Vogel, voor al uw natuurgeneesmiddelen. Zelf gebruik ik deodorant van Dr. Hauschka, dat de oksels schijnt te beschermen, omdat er geen aluminiumzout in zit.

Verder is de aanwezigheid van een exotisch kruid van groot belang voor de geloofwaardigheid van het product. Wennemars zit toevallig bij Vitae Pro, maar ik zou hem Venal Extra van Bional willen aanbevelen, “dat helpt bij het gevoel van zware benen”. Bevat “wijnblad en paardenkastanje”, perfect voor als je nog een Elfstedentocht moet rijden, of juist hebt gereden. Vitae Pro bevat overigens zelf Boswellia Serrata, een Indiaas wierookextract, wat Wennemars helemaal het aureool geeft van een schaatsende gezondheidsgoeroe. Ik voorspel hem een gouden toekomst, voor straks als de Ganges door de klimaatverandering gaat bevriezen. Heel wat goedkoper dan Vitae Pro is Vitalize – zonder vita (leven) gaat het niet – dat voor slechts €5,95 een “positief saffraan complex” aanbiedt. Extra mooi van Vitalize is dat zij samen met Krasloten een actie op poten heeft gezet. Dan kun je een gezonde ballonvaart voor twee personen winnen. Maar het grootste voordeel van deze middelen is dat zij niet op de dopinglijst staan. Als je wordt gecontroleerd, kun je gewoon zeggen: mijn vrouw gebruikt het ook.

Gezond eten blijft ergens een mogelijkheid, maar zeker is dat op de wekelijkse vergadering van de talkshowredacties dit alles gewikt en gewogen wordt. Erben Wennemars, Evert ten Napel en Mart Smeets over de impeachment van Donald Trump, ik zie naar uit.

Meer over