ColumnPeter Buwalda

Een website die Quora heet haalt de lol van een raar Beatlesgesprek er danig af

null Beeld
Peter Buwalda

Soms vraag ik me af of er andere verzamelaars bestaan van rare Beatlesgesprekken, en zo ja, of ik met ze in contact kan komen. Ringo Starr, of zo, die er vast een hoop weet, en voor wie het heel leuk zal zijn, er eens met mij over te praten.

Wat is een raar Beatlesgesprek? Ik denk dat ongemakkelijkheid voorop staat. Het gesprek moet blijk geven van een ongepaste, peilloze onkunde, dat is heel werkbaar, of van een tegendraadse mening die zo agressief verwoord wordt dat er klappen kunnen vallen, dan wel van een verafgoding die op zijn minst hysterisch is. Liever nog eng, of seksueel getint. (Zelf ben ik nogal trots op de man die ik in de trein sprak over zijn zoons, die John-Paul en George-Ringo heetten, en dat ik toen geen krimp gaf.)

Ze kunnen in vreemde hoeken zitten. Een tijdje geleden stond ik in Filmmuseum Eye naast Pieter de Bruijn Kops, een onbehandelbare Beatlesfan, een ogenschijnlijk gewoon Beatlesgesprek te voeren, maar tijdens het praten schoof De Bruijn Kops zijn jas op een soort balieachtig muurtje, en terwijl hij geestdriftig iets doodnormaals over Rubber Soul uiteen stond te zetten, zei hij na een ruime minuut met zijn jas op dat muurtje: ‘Waar blijft die juffrouw?’

Er was geen juffrouw. Het was een onbewaakte kapstok. Het was een gewoon muurtje.

Maar nu is er iets wat de lol er danig afhaalt. Een website die Quora heet, en waarvan ik een tijdje geleden per ongeluk lid ben geworden. Het is een ­forum waarop je een vraag kunt stellen, waarna je van zomaar iemand een expertachtig antwoord ontvangt. Toen ik lid werd, moest ik gebieden aanvinken die me interesseerden, en vermoedelijk waren The Beatles een aparte categorie, want ik krijg een paar keer per week mails van Quora waarin mensen Beatlesvragen stellen.

Zelf zwijg ik, vooralsnog.

In het begin gingen de Beatlesvragen nog wel, geloof ik, maar ze worden allengs dommer. Toch gaat er steeds weer iemand bloedserieus op in, wat ­garant staat voor hoogst merkwaardige Beatles­gesprekken. Uiteraard. Dat zou mij moeten bevallen, ik weet het. Maar ik geniet er niet van, helemaal niet zelfs.

Dit soort vragen: ‘Did Paul McCartney do the drums on Back In The USSR.’ Ja ei, dat staat gewoon op Wikipedia. Ieder Beatlesnummer heeft een eigen Wikipediapagina. Of: ‘How is it to meet Ringo Starr?’ Tja, ei, dat hangt er waarschijnlijk vanaf wie je bent, meneer Starrs kapper, zijn spastische neefje of gewoon iemand die hem voor de voeten loopt.

‘Is Something the best Beatlessong?’ Geacht ei, denk zelf godverdomme dieper na, bijvoorbeeld over smaak, maar ook over Come Together, dat er nota bene pal voor staat. ‘Were the Beatles’ songs recorded in one continuous take?’ Ho, stop. Dit, ei, is denk ik de domste vraag die ooit is gesteld. Waarom gebruikte Erasmus geen laptop? Was Vincent van Gogh aan een kant doof?

‘Why are the Beatles so famous even though their songs sound boring?’ Fris, maar zuur. Wat doe jij hier, eigenlijk? Heb je geen baan, ei? Ga jezelf in de tuin verstoppen, of zo. ‘What is the oddest thing you know about the Beatles.’ Ei, ik ga je bakken. Het is klaar. Je hebt een Beatlesvragenfetish, je doet maar wat. Het is incontinent.

Meer over