ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

Een uitgelezen moment om te stoppen

null Beeld


‘Je bent mijn moeder niet!’ We hadden al een tijdje niks van hem gehoord, maar nu was-ie helemaal terug. Voor de zekerheid had-ie een merkloze roze plopkap over zijn microfoon getrokken, dan wisten de mensen met wie ze van doen hadden. Ook had Jan Roos een supergrote speen in zijn mond (of een schrikbarend klein hoofd) omdat hij naar eigen zeggen geen baby was. Begrijpt u? ‘Nee-derland’ ging zijn campagne heten. Tegen de aanhoudende betutteling. Want je mag helemaal niks meer in dit kutland. Niet appen in het verkeer, niet roken in het restaurant, geen vuurwerk afsteken, niet bij Pauw komen om je nieuwe campagne toe te lichten.

Jan Hein Sträter, directeur van de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK), die uit pure wanhoop 42 duizend euro aan Roos had gegeven om met z’n enorme speen het tij te doen keren, mocht wel bij Pauw aanschuiven. Nederland kent steeds minder rokers, en met de aankondiging van het Nationaal Preventieakkoord leek staatssecretaris Blokhuis de tabaksindustrie de genadeslag te willen toebrengen. 10 euro voor een pakje, werkplekken en sportvelden rookvrij, uniforme, merkloze verpakkingen, Sträter vond het maar niks. Goed, dat roken verslavend was, wilde hij nog wel toegeven. En oké, het is superslecht voor je. En er gaan talloze mensen aan dood. ‘Als je je gezondheid belangrijk vindt, en heel veel mensen vinden dat, dan moet je niet gaan roken’, aldus de nationale kankerleider. Ook Jan Roos vond roken maar ‘een smerige en ongezonde gewoonte’.

De Betrouwbare Mannetjes hadden met de heren te doen. Het valt ook niet mee natuurlijk, het onverdedigbare te moeten verdedigen. Gelukkig stonden ze niet alleen. Er waren brexiteers die zich in het zicht van de deadline een weg naar de afgrond stonden te schutteren, en Donald Trump, die kroonprins Mohammed bin Salman krampachtig te hulp schoot om de Saoedische investeringen maar veilig te stellen. MBS, kort geleden nog gevierd als grote hervormer (de vrouwtjes mogen autorijden!), raakte steeds verder in het nauw toen bewijzen voor de moord op journalist Khashoggi zich opstapelden. Personeel van het Saoedische consulaat in Istanbul was gevraagd een dagje vrij te nemen, vijftien man en een botzaag waren in het holst van de nacht ingevlogen en toen de Turken eindelijk naar binnen mochten, was er een emmertje bleek door de hal gehaald, zat er een vers likkie verf op de muur en was een van de verdachten al bij een ‘auto-ongeluk’ in Riyad om het leven gekomen. Toch moesten we het allemaal even afwachten, volgens Trump. Er kon wel van alles gebeurd zijn. Inderdaad. Misschien was het wel zo’n vrouw die net haar rijbewijs had. Weet jij veel.

We zijn het wel gewend natuurlijk. Ook ons land wringt zich al decennia in de onmogelijkste bochten om de handel met de schurkenstaat goed te praten. Toch leek er aan het eind van de week ineens wat licht in de duisternis te gloren. De handelsmissie van minister Kaag werd afgeblazen. Onze Wopke en zijn Franse evenknie besloten niet naar het Future Investment Initiative te gaan, en uiteindelijk zegde zelfs de Amerikaanse minister Mnuchin af. Zagen we hier het begin van een Internationaal Repressieakkoord?

Vroeg of laat moeten we er toch mee ophouden. Natuurlijk is het hartstikke moeilijk, de verleiding ligt altijd op de loer, maar Saoedi-Arabië kan wel wat betutteling gebruiken (JA-rabië!). Kwestie van in een ruk stoppen en dan volhouden. Dus ook niet ‘voor de gezelligheid’ in het weekend of op feestjes handel gaan zitten drijven met Saoedi-Arabië. Laten we wel wezen, het was altijd al een smerige, ongezonde gewoonte.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:
Die letters van I AMSTERDAM: DRAMA ITEMS.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over