DE BEWUSTE DIGIBETE BURGEROLAF TEMPELMAN

Een naaktfoto in een envelop had ons Trump kunnen besparen

Toen mensen hun post nog in een brievenbus deden in plaats van via het web te verzenden, had je erbij zitten die door partners werden betrapt met enveloppen met indiscrete foto’s. Terugkijkend waren dat geluksvogels.

Het typische van sexting – ‘het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of filmpjes van jezelf’ – is dat mensen door meer dan alleen hun partners kunnen worden betrapt. In het vervelendste geval heeft het wereldwijde gevolgen. Als Anthony Weiner, toenmalig echtgenoot van Hillary Clintons naaste medewerker Huma Abedin, close-ups van zijn fallus per briefpost had verstuurd aan 15-jarige meisjes, was de wereld mogelijk president Trump bespaard gebleven. Vlak voor de verkiezingen van 2016 werd Weiners laptop in beslag genomen, daarin vond de FBI mails van Clinton en heropende het beruchte e-mailonderzoek. Kiezers die twijfelden aan Trumps slogan ‘crooked Hillary’, meenden dat er nu bewijs was.

Als Weiner hoort wat drie Bekende Vlamingen is overkomen, roept hij misschien wel triomfantelijk: ‘Ik heb 21 maanden gevangenisstraf gekregen, heb een strafblad, ben mijn ­huwelijk en mijn carrière kwijt en heb de wereld Trump bezorgd, maar de meisjes die mijn fallus ontvingen bestonden tenminste echt!’ Of Eveline, de vrouw die drie Bekende Vlamingen digitaal wist over te halen zichzelf op Weiner-achtige wijze bloot te geven, óók echt bestaat, is niet zeker.

Het wereldwijde web grossiert in ­fatale vrouwen die worden aangestuurd door digitaal begaafde mannen. Alles wijst erop dat de nerds achter Eveline meer Bekende Vlamingen om filmpjes hebben gevraagd dan de drie die voor Eveline’s avances vielen. Eén van die drie is naar de rechter gestapt om een verbod te eisen op verspreiding van de beelden. Die beelden zijn allang verspreid. Geluk bij zijn sexting is dat Eveline geen invloed heeft op de Amerikaanse verkiezingen.

Meer over