ColumnMerel Van Vroonhoven

Een lange zomervakantie is geen overbodige luxe, want elk kind verdient een opgeruimde leraar

Merel van Vroonhoven  Beeld .
Merel van VroonhovenBeeld .

‘Vijf, vier, drie, twee, een, en de laatste tel is... nul’. Alle kinderen zitten keurig op tijd op hun vaste plek. Behalve Nick. Met een grote grijns rent hij door de klas. ‘Ik ben nog op tijd, hoor, juf!’, roept hij en springt op zijn stoel, die vervolgens bijna omvalt. ‘Nick, dat vind ik niet leuk’, zeg ik bits. ‘En nu snel zitten.’

Terwijl ik de kinderen in de kring uitnodig, vult het klaslokaal zich met een kakofonie aan gepiep en geschuif. Verschrikkelijk, wat een herrie. Waarom tillen kinderen hun stoel niet gewoon op? En dan die zon, schijnt die altijd zo fel de klas in? Ik voel nog meer ergernis opkomen. Een enorm gedreun klinkt door de muren. Meester Jurgen, in de klas naast ons, heeft bedacht dat het tijd is voor drumles. Ik kijk naar Sofie. Maar de roze koptelefoon, die ze normaal gesproken direct opzet bij harde geluiden, blijft dit keer keurig op de kast liggen. Sofie heeft nergens last van. Het zijn mijn zintuigen die vandaag te scherp staan afgesteld. Ik merkte het vanochtend al toen ik uit bed stapte. Een uitpuilende actielijst met alles wat ik nog moet doen voor de vakantie heeft me de afgelopen nachten geterroriseerd.

Gelukkig heb ik mijn les voor vandaag tot in de puntjes voorbereid. Dat moet goed gaan. Maar helaas. Alsof ik in een moeras ben beland, zoek ik de hele les tevergeefs naar vaste grond onder mijn voeten. Armin wiebelt continu op zijn stoel. Sofie droomt weg en Nick is ontzettend onrustig. ‘Sst, Nick, ik wil dat je stil bent’, sis ik. Het lijkt wel of hij nog drukker is dan anders. ‘Nick, steek je vinger op als je iets wilt vragen. Nick, laatste waarschuwing.’ Ik voel me net een politieagent.

‘Het is niet je dag, hè’, zegt juf Miranda na afloop. Zij kijkt me met compassie aan. ‘Vanavond maar lekker vroeg naar bed.’

De volgende dag besluit ik de video-opname van mijn les nog eens terug te kijken. Ik schrik. Wat kijk ik nors. Ik lijk wel de zure directrice Dreus uit kinderfilm Mees Kees. Er kan geen lachje vanaf. De kinderen daarentegen genieten zichtbaar van de les. Gebiologeerd bestuderen ze de plaatjes op het digibord en voeren ze de verschillende opdrachten met toewijding uit. Zelfs Nick gedraagt zich voorbeeldig. Hij kan maar niet wachten om antwoord te geven op mijn vragen. Vol schaamte besef ik dat het cortisol in mijn aderen mijn oordeelsvermogen gisteren flink heeft vertroebeld. Nicks enthousiasme heb ik ten onrechte aangezien voor geklier.

Onlangs las ik in een artikel over werkdruk dat stress je manier van lesgeven sterk beïnvloedt. Je reageert niet meer proactief, bent continu bezig met brandjes blussen en dreigt om de haverklap met straf, wat weer invloed heeft op de sfeer in de klas. De slotsom is: minder tijd voor een positieve omgang met de kinderen.

In mijn vorige leven kon ik, als ik eens mijn dag niet had, me met een kopje koffie voor een paar uur ongestoord in een kamertje achter de computer terugtrekken. Als leraar kan dat niet. Als leraar moet je er altijd staan. Daarom is het verminderen van de werkdruk in het onderwijs zo’n belangrijk thema. En een lange zomervakantie geen overbodige luxe. Elk kind verdient een opgeruimde, uitgeruste leraar.

Het spijt me, Nick. Ik ben bang dat juf Merel toe is aan vakantie.

Dit is de 23ste aflevering van de serie die Merel van Vroonhoven schrijft over haar overstap van topvrouw bij de Autoriteit Financiële Markten naar zij-instromer in het onderwijs. Lees hier de vorige aflevering.

Merel van Vroonhoven deed als zij-instromer ook onderzoek naar het lerarentekort: ‘De aanpak is te beperkt en te versnipperd’

Meer over