Week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Een Hemelvaartseditie over nationalisme in Europa

null Beeld

Mensen die de Volkskrant ’s ochtends op tablet lezen zijn er in twee soorten. Zij die op hun scherm de krant lezen zoals die ook op papier wordt gedrukt (de artikelen moet je dan vergroten, of erop tappen). En zij die de nieuwe Editie lezen, die wij een jaar geleden voor tablet lanceerden. In sommige huwelijken slapen deze twee geloven zelfs op één kussen, al of niet met de duivel ertussen. Ik kan ervan getuigen, want mijn vrouw blijft zich ’s ochtends een ongeluk pinchen terwijl ik op hetzelfde moment geniet van de heerlijke bladspiegel en digitale extra’s van de Editie – oké, dit is een partijdig verslag.

Donderdagochtend, op een van die merkwaardige krantloze dagen die we te danken hebben aan de zoon van God, was mijn vrouw zelfs achtergesteld. Ik kreeg op mijn tablet een pushbericht dat er een Hemelvaartseditie voor me klaarstond. Geen ‘echte krant’, maar een themanummer van de Editie met grotendeels eerder gepubliceerde stukken die opnieuw relevant zijn. Sinds onze internetredactie die specials maakt, valt ook op dagen als Tweede Paasdag iets fijns te lezen op tablet. Er waren al de Festivalgids, Kijken en Zien, Zin van het leven, Vegetarisme, Burn-out, Sportverhalen en Moederdag. Die van Tweede Pinksterdag zal gaan over gezondheid: Beter leven. Wie de Volkskrant-app voor tablet downloadt, kan het lezen.

null Beeld

De Hemelvaartseditie, samengesteld door Lotte Grimbergen en blijkens de cijfers nog beter gelezen dan de normale Editie, was gewijd aan nationalisme in Europa, naar aanleiding van de stem tegen de gevestigde orde bij de Europees Parlementsverkiezingen. Gevuld met verhalen en columns uit de Volkskrant die dit fenomeen dieper onderzoeken: van de reportage op verkiezingsdag die je het Italiaanse nationalisme doet begrijpen tot de relativerende analyse over de opkomst van de ‘boze burger’ in Nederland.

Ik heb geprobeerd mijn vrouw ermee de ogen uit te steken, maar of ik haar heb overtuigd over te stappen? Sommige zaken vergen geduld, zeker als het om kussens en duivels gaat.

Meer over