Lezersbrieven

Een gezonder leven begint in de supermarkt

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 16 februari.

Redactie
Snoepgoed in de supermarkt. Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Snoepgoed in de supermarkt.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Brief van de dag: zorgverzekeraars moeten ook naar voedingsindustrie kijken

Drie grote zorgverzekeraars pleiten voor de invoering van een gezondsheidsplicht. Als zorgverlener moet ik in de toekomst zorg voorkomen (Ten eerste, 11 februari). Prima plan toch? Laat ik dat nu al 32 jaar doen of in elk geval proberen te doen: het bevorderen van gezond bewegings­gedrag en het eten van verantwoorde voeding, verweven in adviezen en voorlichting. En iedere keer dat ik een supermarkt binnenstap denk ik: waarom doe ik het eigenlijk?

Graag zou ik samen met de drie bestuurders van de verzekeraars eens een tijdelijke lockdown van alle niet-essentiële producten in de supermarkt bespreken. En dan niet zeggen dat de markt vraagt om twintig soorten pindakaas.

Zorgverzekeraars hebben vast collectieve verzekeringen bij de industrie. De vetmester betaalt.

Jaap Slooten, fysiotherapeut/bewegingswetenschapper, Haarlem

Code rood

Kleurcodes zijn funest voor het menselijk denkvermogen. Na maanden verhitte discussies mochten de scholen weer open. Maar zeg code rood of geel en zonder enig overleg zijn ze weer dicht. In mijn wijk in Zeeland zijn de scholen en kinderopvang dicht. Buiten is het 3 graden en zeer begaanbaar.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Jongerenleed

Als 18-jarige mag ik over een maand gaan stemmen, maar ik doe het niet. Wat voor zin heeft het? De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid ingestemd met verlenging van de avondklok tot 2 maart. Het kabinet verwees naar de grote meerderheid van 80 procent die het daarmee eens is. Ik ken geen jongere die mee mocht doen met die peiling, maar het aandeel jongeren dat eenzaam, depressief en opstandig wordt, nadert de 100 procent.

De enkele partij die de coronamaatregelen wel wil versoepelen, vertrouw ik niet. Politici als Femke Halsema (O&D, 12 februari) die zo begaan lijken met de jongeren, geloof ik niet. Stop meteen met die avondklok, open de scholen, de winkels en de cafés: geef ons ons leven terug. Elke dag dat deze lockdown langer duurt, wordt onze depressie dieper en langer. Hoeveel doden moeten er vallen onder tieners voordat politici onze problemen echt begrijpen?

Gianna Koopman, Amsterdam

Tunnel

Na een aantal mislukte plannen voor bruggen wil Boris Johnson nu een tunnel. Deze moet komen tussen het Schotse Stranraer en het Noord-Ierse Larne en zorgen voor een verbinding tussen het VK en Noord-Ierland (Ten eerste, 15 februari). De grote vraag is echter, nu de mogelijkheid van Schotse onafhankelijkheid steeds reëler wordt, of Stranraer tegen de tijd dat deze tunnel gereed is nog in het Verenigd Koninkrijk ligt.

Marcel Besselink, Uithoorn

Ongewenst

Met het heftige betoog van Elektra Dekker (O&D, 13 februari) ben ik het eens. Toch mis ik bij wat ik lees over abortus één belangrijk aspect. Het perspectief van het kind. Het gaat om ongewenste zwangerschappen. Bij gebrek aan abortusmogelijkheden leveren die in principe ongewenste kinderen op. Laten we, nu het kan, ervoor zorgen dat geen enkel kind zo’n slechte start krijgt met alle gevolgen van dien, voor moeder, kind en maatschappij.

Marianne van der Pol, Den Haag

Jeugdzorg

Er komt 300 miljoen euro extra in 2021 voor gemeenten, omdat zij van mening zijn dat taken niet meer uitvoerbaar zijn door tekorten in de jeugdzorg. Er zijn signalen te over dat de decentralisaties van de afgelopen jaren niet tot het gewenste effect hebben geleid, in het bijzonder nu dat de hulpvraag van jongeren groter wordt door corona. Maar voordat wordt overgegaan aan het overmaken ervan: kunnen we afspreken dat gemeenten met een plan komen waarbij zorgmedewerkers inspraak krijgen in de besteding van het geld? Zodat er geen herhaling komt van het ‘geld voor het onderwijs’ dat nooit bij de leraren terechtkwam.

Elin Berfelo, Leiderdorp

Byron en Brabant

Een aardige poging van Olaf Tempelman (Zaterdag, 13 februari) om het karakter van Brabanders als Byroniaans af te schilderen, maar het is te veel eer. Volgens hem waarschuwde de overheid in februari 2020 al om niet naar Noord-Italië op wintersportvakantie te gaan, sloegen Brabanders die waarschuwing in de wind en verspreidden het virus tijdens de carnavalsdagen.

Maar de feiten zijn dat de eerste Italiaanse besmetting op 17 februari bekend werd gemaakt en dat Nederland pas op 24 februari een negatief reisadvies afgaf, geldend voor slechts enkele gemeenten in Noord-Italië. Dat was op carnavalsmaandag, toen Brabant er al twee dagen van polonaises op had zitten. Bourgondisch, ja, dat zijn Brabanders wel. Maar notoire dwarsliggers, nou nee.

Geurt Franzen, Boxmeer

Meer over