BrievenDinsdag 23 april

Een dokter die luistert en contact maakt is goud waard, zowel voor de ­patiënt als voor het ziekenhuis

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 23 april.

Redactie
Verplegend personeel bij een ziekenhuisingang. Beeld Arie Kievit
Verplegend personeel bij een ziekenhuisingang.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag: Pas op voor robotdokters

Mijn vader kreeg na maanden modderen op de intensive care met hart- en nierfalen een pacemaker à 40 duizend euro. Een week later stierf hij. Was dat zinnige zorg? Ik denk het niet, mijn vaders leven werd er niet langer en zeker niet leuker door. Heel goed dus dat onderzoeker Sjoerd Repping onzinnige zorg uit de ziekenhuizen gaat verbannen (Ten eerste, 16 april). Wetenschappelijke onderbouwing moet de ervaringsoplossingen van dokters gaan vervangen, zegt hij en de nieuwe generatie specialisten loopt daar volgens hem al helemaal warm voor. Mooi. Toch vind ik het een beetje eenzijdig klinken; je zou bijna denken dat je dan ook wel robotdokters kunt inzetten: bij ziekte A hoort protocol B, behandeling C en medicijn D. Ik hoop heel erg dat studenten geneeskunde ook nog iets anders leren. Laat alle artsen van morgen vandaag de column ‘Die ene patiënt’ van Ellen de Visser in het wetenschapskatern lezen. Internist en psychotherapeut Miriam Lipovsky verhaalt daarin over een voorval van dertig jaar geleden waarbij zij door de blauwe plek van een patiënte ‘heenkijkt’. Door te luisteren, contact te maken met de jonge vrouw en haar serieus te nemen, kwam het echte probleem boven water: anorexia. Zij kon naar de juiste afdeling worden doorverwezen en er werden bakken geld bespaard door niet allerlei onnodige onderzoeken te doen. Zo’n dokter is goud waard, zowel voor de ­patiënt als voor het ziekenhuis.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Rokkeveen

Zaterdag ging de architect Hans van der Heijden in een artikel over architectuur (Opinie, 20 april) tekeer over de Zoetermeerse wijk Rokkeveen. Wij wonen zo’n 25 jaar in deze wijk, en met veel plezier. Rokkeveen is een groene, ruim opgezette wijk met – ­gelukkig! – veel gevarieerde architectuur. Plastic platen, schraal metselwerk en betonnen dakpannen heb ik niet kunnen vinden. En ik heb nog geen enkele bewoner horen roepen dat Rokkeveen ‘rampzalig’ of ‘armoedig’ is. Volgens van der Heijden moet een woonomgeving ‘behaaglijk’ zijn. Rokkeveen voldoet in ruime mate aan deze eis.

H. Beckhuis, Zoetermeer-Rokkeveen

Ongelooflijk

Werkelijk ongelooflijk en verdrietig dat er onenigheid ontstaat over ­foto’s uit het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau (Ten Eerste, 19 april). Gevangene Alberto Errera heeft ze met gevaar voor eigen leven gemaakt om de wereld te tonen hoe de weerzinwekkende nazi-moord­machine te werk ging.

Toon ze dan ook aan de wereld!

Welk arrogant en misplaatst ­correctheidsdenken ligt hieraan te grondslag? Aan de overkant zijn ze te zien? Of: volgende week kunnen we naar Berlijn om de koude rillingen te krijgen? Houd op met jezelf belangrijker te vinden dan een zwart hoofdstuk uit de geschiedenis.

Willem de Heus, Almere

Kaas

Tonie Mudde schrijft zaterdag (Boeken & Wetenschap) over de ‘dwang’ van zijn vriendin om minder zuivel te consumeren. Dachten we dat het laten staan van vlees dieren en milieu hielp, blijkt dat zuivel indirect de vleesberg laat groeien en met name kaas een forse CO2-impact heeft.

In het artikel komt ook Kasper Hettinga van de Wageningen Universiteit aan het woord, van oudsher het opleidingsinstituut dat boeren een warm hart toedraagt. Hettinga zegt dat perfect smakende namaakkaas niet snel zal kunnen concurreren met echte kaas, die geleverd wordt tegen een zeer lage prijs. Hij vermeldt er niet bij dat de agrarische sector een door de EU zeer zwaar gesubsidieerde industrie is en dat alternatieven daar qua prijs nauwelijks tegen kunnen opboksen. Voor onze gezondheid, dierenwelzijn en het milieu zou het eerlijk zijn als voor de ontwikkeling van vlees-, vis- en zuivelvervangers voldoende financiële steun beschikbaar is, om kwalitatieve en betaalbare alternatieven te kunnen produceren.

Corrie van Schaik, Enkhuizen

Angst

Minister Dekker probeerde de angst van een deel van de bevolking in Den Dolder weg te nemen (Ten eerste, 19 april). Is er ook een ander verhaal aan deze angst? De cliënten of patiënten van het Altrechtterrein werden niet gehoord. Ze worden gediscrimineerd, gestigmatiseerd en over een kam geschoren. Ze mogen liefst niet meer door de nieuwe wijk Duivenkamp, met nieuwe bewoners (vaak van buiten Den Dolder) lopen om met de kortste route naar het dorp te gaan en de gemeente heeft zelfs nieuwe ­paden om deze wijk aangelegd. Discriminatie ten top: besmetting met het Trump-virus.

Wij wonen al ruim 25 jaar in de wijk voor het Altrechtterrein en ervaren geen overmatige hinder. Kenmerk van een hoogwaardige samenleving is hoe er wordt omgegaan met de meest kwetsbare mensen. Zie ook hier wat een uitvergrote angst doet.

Jan van Leer, Den Dolder

Eerbetoon

De stad is stil, de kinderen wakker en zoals iedere zaterdagochtend lees ik uit Eva Hoekes leven (Magazine, 20 april). We delen geen biografie, komen wel uit hetzelfde bouwjaar. Meestal verbaas ik me over haar onderkoelde en droogkomische toon, waarmee ze alles verteerbaar maakt. Maar vandaag vallen er ­tranen van ontroering op de krant. Bedankt Eva, voor het delen van je lief en leed en dit mooie eerbetoon aan je vriendin.

Mori van den Bergh, Utrecht

Vertrek

Het bericht van het vertrek van onze hoofdredacteur kwam toch als een schok. Ik wens Philippe Remarque en ons nog prachtige vier maanden toe (and beyond).

Jelte Riemersma, Groningen

Meer over