CommentaarUitspraak hoger beroep

Een corrupte rechtbank die zijn vrije meningsuiting bij het grofvuil zet? Geert Wilders mag niet mopperen

Geert Wilders spreekt na zijn herhaalde veroordeling van een corrupt proces en vindt dat hem de mond wordt gesnoerd. In werkelijkheid mag hij niet mopperen.

PVV-leider Geert Wilders voor het Haagse gerechtshof, vrijdag uitspraak deed in het minder-Marokkanenproces.  Beeld Remko de Waal / ANP
PVV-leider Geert Wilders voor het Haagse gerechtshof, vrijdag uitspraak deed in het minder-Marokkanenproces.Beeld Remko de Waal / ANP

Het beste nieuws uit het vonnis over PVV-leider Wilders gaat over zijn klacht dat hij slachtoffer is van een politiek proces. Van meet af aan was die klacht slecht te rijmen met het feit dat hij dat proces zo duidelijk zelf opzocht. Nadat hij live op tv had vastgesteld dat hij dingen ging zeggen die hij niet mocht zeggen, liet hij zich uitermate denigrerend en beledigend uit over een minderheidsgroep. Er was vooraf uitgebreid over nagedacht en vergaderd. Niet vaak sleepte iemand zichzelf zo gewillig voor de rechter.

Het zou niettemin een lelijk politiek verhaal zijn geworden als Wilders had aangetoond dat toenmalig minister Opstelten zich inhoudelijk bemoeide met de beslissing tot vervolging. Het Haagse gerechtshof veegt die beschuldiging vrijdag in hoger beroep echter resoluut van tafel. Er is niets van gebleken. De stroom aangiften kwam voort uit grote maatschappelijke verontwaardiging en was niet politiek georkestreerd. En anders dan in het eerste Wildersproces kwam het Openbaar Ministerie dit keer zelf vlot tot de conclusie dat er reden was om tot vervolging over te gaan.

Verder leest het vonnis als een uitputtende en oprechte zoektocht naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Het hof rekt die verder op dan de rechtbank eerder. Het concludeert dat Wilders slechts uit was op politiek gewin, niet op de daadwerkelijke deportatie van Marokkanen, en spreekt hem daarom vrij van aanzetten tot haat en discriminatie.

Wat resteert is de vaststelling dat zijn minder-Marokkanenoproep, die hij deed ‘zonder nadere uitleg, motivering of nuancering’, onnodig grievend was ten aanzien van een hele bevolkingsgroep. Een minderheid bovendien. Het kan geen kwaad dat het vonnis nog eens duidelijk vaststelt dat er in dat geval grenzen zijn aan de vrije meningsuiting, hoe ruim die verder ook mag zijn. Provoceren mag, zeker als je politicus bent, maar het aantasten van de grondbeginselen van de pluriforme democratische rechtstaat mag niet. Een ander was daarvoor waarschijnlijk gestraft, maar het hof ziet daarvan af omdat Wilders Kamerlid is en omdat hij al jaren een zware persoonlijke prijs betaalt voor het uiten van zijn mening.

De PVV-leider klaagde vrijdag opnieuw over een corrupte rechtbank die zijn vrije meningsuiting bij het grofvuil heeft gezet. In werkelijkheid mag hij niet mopperen.

Meer over