Dag in dag uitBoswell

Een broek is een merkwaardig ding

Utrecht, 1 november 1763

De broek heeft als kledingstuk iets komisch. Dat komt misschien omdat we ons de tijd herinneren toen we op school zaten en de meester placht te zeggen: Hup, maak je broek los. Maar dat moet ons eerder bang hebben gemaakt, want het was de aankondiging van zijn toorn en een vreselijke straf.

Daarom wordt het komische effect van broeken hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat we ons de merkwaardige tijd herinneren toen ze niet schoon waren.

De mensheid heeft zeer verschillend gedacht over dit kledingstuk. De Hollanders en de Schotse hooglanders staan daarin lijnrecht tegenover elkaar. Genoemde Schotten dragen geen broek en de Hollanders dragen er een paar. Daardoor zijn de Hollanders zwaar en grof en de bergbewoners elegant en beweeglijk. Toch zou ik die dappere lui wel willen aanraden lange tunieken te dragen, omdat het niet netjes is dames te veel been te laten zien.

Ik draag tegenwoordig een soort zwarte stof die naar ik meen in Utrecht is gemaakt en uit linnen en zijde bestaat, maar uiterst dun is en niet lang meegaat. Nog maar een week of vier draag ik een broek van die stof en nu al zit er een flinke scheur in.

Als ik met onze jongedame pluimbal speel, breekt het zweet mij uit bij de gedachte dat ze nu de draak met me kan steken. Sterker nog, het verbaast me zelfs dat ze het nog niet gezien heeft, want hij is in het kruis gescheurd, meer van voren dan van achteren.

James Boswell (1740-1795), Schotse schrijver.
Ingekort fragment uit Boswell en Holland.
Vertaling Jan Pieter van der Sterre. Atlas, 2000.

Meer over