Een beetje spijtbetuiging is gebaat bij een gezonde dosis oprechtheid

Natuurlijk had hij zijn excuses aangeboden. Veelvuldig zelfs. Kom nou, hij is de flauwste niet. Maar na een lange worsteling had hij besloten dat de tijd rijp was om eindelijk weer eens 'va-banque in de spiegel te kijken'. En dus wilde hij ook zijn spijt aan het Nederlandse volk betuigen. Allemaal leuk en aardig, je ex-vriendin, maar het blijft toch je ex-vriendin. En wat had die nou helemaal over zijn functie als IOC-lid te zeggen?

De Betrouwbare Mannetjes hadden de Nieuwjaarsduik overgeslagen om het NRC-interview met Camiel Eurlings aan een ouderwetse exegese te onderwerpen. De fluwelen handschoentjes van de dienstdoende interviewer konden maar nauwelijks verhullen dat het Camiel vooral om zijn moddervette vrijwilligersfunctie te doen was. De 'tranen' waartegen hij 'vocht' leken in ieder geval iets minder oprecht dan de gesprongen adertjes op zijn voorhoofd toen hij even terug zijn partij eigenhandig naar een gedoogcoalitie met de PVV brieste.

Pas toen de reacties op het interview aanzienlijk kritischer bleken dan het vraaggesprek zelf, besloot de krant in een hoofdredactioneel commentaar even kritisch te zijn als de reacties op het interview: misschien dat meneer dan toch geen IOC lid kon blijven. Arme Camiel. Had-ie helemaal voor Jan Lul va-banque in de spiegel staan kijken.

Het valt ook niet mee, je fouten erkennen. Zo ben je al snel, zeg, twee jaar te laat. Of je krijgt het verwijt dat je het vooral voor jezelf staat te doen. Want ook Rapper Boef ging door het stof. Na een snapchat waarin hij de dames die hem bij een lekke band aan een lift hadden geholpen voor 'kechs', hoeren, had uitgemaakt, verdedigde hij zijn taalgebruik door uitgebreid uit te leggen dat hij ze heus niet zomaar hoeren noemde. Maar dat was blijkbaar ook weer niet goed. En dus speet het hem, teneinde geen Boef van de eigen portemonnee te worden. Mattie (of Wietze, wie zal het zeggen) en nog een zwik andere radiostations die hem al niet draaiden, zouden hem niet meer gaan draaien, en ook naar een handvol optredens kon onze kechvogel fluiten. Een beetje spijtbetuiging is nou eenmaal gebaat bij een gezonde dosis oprechtheid. Hooguit Henk Krol, die best sorry wilde zeggen nadat hij de nootjes van de Iraanse ambassadeur had weggemieterd, maar zeker geen excuses wilde aanbieden, komt weg met halfslachtig pardonneren.

Nee, als je uiteindelijk toch niet van plan bent je fout te erkennen, kun je maar beter all-in gaan. Natuurlijk had Thierry Baudet heus begrepen dat er al zeven jaar geen Nederlandse militairen in Uruzgan zitten toen hij ze al overvliegend op Instagram bedankte voor hun aanwezigheid, zo diende hij zijn critici van repliek. Gewoon, misverstandje. Bovendien had-ie niet genoeg tekens dus zo een beetje. En toen Gerrit Hiemstra hem, tijdens dezelfde vlucht (god zij dank voor on board wifi), op Twitter alle hoeken van de klimaatdiscussie liet zien, eiste Trumps Tovenaarsleerling diens ontslag.

En als we de totalitaire trekjes van de Donald deze week zien, lijkt het ons een kwestie van tijd tot die ook vat krijgen op de messias van Clearasil-smerend Nederland. En dan kun je er op wachten tot zijn gevolg hier anti-semitische leuzen scanderend met fakkels door de straten gaat. Nee, dat kunt u gerust van ons aannemen. Tenzij er te veel tumult ontstaat. Niet dat wij dan ineens onze excuses gaan aanbieden. Over een ding zijn we het met Baudet eens: excuses, daar komt alleen maar gedoe van.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Va-banque bij het UWV een nummertje trekken.

Veel plezier van uw nieuwe mening.

Betrouwbare Mannetjes

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over