BrievenDit schrijven onze lezers

‘Echte democraat is tegen de monarchie’

De lezersbrieven van donderdag 1 oktober.

Het koninklijk gezin bij Huis ten Bosch in juli dit jaar.  Beeld AP
Het koninklijk gezin bij Huis ten Bosch in juli dit jaar.Beeld AP

Brief van de dag

Dank aan Daniela Hooghiemstra: met haar column maakt ze op een heldere en verstandige manier duidelijk waarom iedere democraat tegen een monarchie zou moeten zijn. Het is uitzonderlijk dat het salaris van de koning dit jaar opnieuw stijgt met 5 procent, tot 998 duizend euro per jaar, bovenop de 6,5 miljoen voor zijn onkosten. Zijn vrouw ontvangt bijna vier ton en zijn oudste dochter begint komend jaar haar eigen hofhouding, met een budget van 1,5 miljoen.

Ik begrijp onze koning niet. Uit altruïsme of welbegrepen eigenbelang zou ieder weldenkend mens die vele malen de Balkenendenorm verdient, afzien van iedere salarisverhoging in deze moeilijke tijd. Ik zou hem zelfs aanraden premier Rutte voor te stellen zijn salaris met 5 procent te verlagen.

Hoe kun je zonder blikken of blozen spreken over ‘gelijke kansen voor iedereen’, als jouw blijken van solidariteit met de vele onderbetaalde en ondergewaardeerde vitale beroepen uit niets anders bestaat dan verplichte nummertjes, zoals werkbezoeken en applaudisseren met het gezin op het bordes van je werkpaleis, dat op kosten van de belastingbetaler voor slechts 69 miljoen euro is opgeknapt?

Hans Moonen, Utrecht

Fotofinish

‘Nog meer problemen voor corona- app van De Jonge’, aldus de kop boven een stuk in de krant. Wat zal eerder naar behoren functioneren: de app van De Jonge of een vaccin? Het zou zomaar een fotofinish kunnen worden.

Elly van den Boom, Den Haag

Verplicht

Als iedereen die voor een mondkapjesplicht is, er nu alvast een gaat dragen, schieten we al aardig op. Als je denkt dat het helpt, waarom zou je dan wachten tot het verplicht is?

Bertie van der Linden, Amsterdam

Verplicht (2)

Idiote maatregel dat winkeliers zelf moeten bepalen of de klant een mondkapje op moet. In het OV laat je de keuze toch ook niet over aan de vervoerder of de conducteur die je toevallig treft?

Marina Moerkens, Zutphen

Verplicht (3)

Kan dat gezeur over mondkapjes eindelijk afgelopen zijn? Baat het niet, dan schaadt het ook niet. Bovendien zien de meeste mensen er beter uit met mondkapje dan zonder!

Sity de Boer, Alphen aan den Rijn

Handhaving

Ik snap niet waarom bij veel maatregelen de invoering wordt uitgesteld omdat handhaving een probleem zou zijn. Is dit omdat de overheid denkt dat de burger per definitie onbetrouwbaar is? Een geval van ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’?

Ik verwacht dat ook zonder handhaving veel mensen graag willen meedoen om de epidemie te stoppen. Als de handhaving knelpunt is, moeten we meteen ook ophouden met het stoppen voor rode verkeerslichten, het dragen van autogordels of het rijden met licht in het donker.

Jurgen Geerlings, Suzhou (China)

Mensenlevens

Mondmaskers zijn wereldwijd een bewezen eenvoudige manier om jezelf en anderen deels tegen corona te beschermen, zeker in winkels en voor ouderen. Ze maken bepaalde draconische maatregelen overbodig, zoals in stadions. Mondmaskers zorgen dat het normale leven deels doorgaat.

Bestuurders van grote steden, vervoersbedrijven en zelfs het buitenland smeken onze regering om een nationale draagplicht. Maar de regering en Jaap van Dissel willen geen gezichtsverlies. Dat kost mensenlevens.

Johan de Vries, Leeuwarden

Inspraak

Door het verscherpen van de corona-regels ziet de gemeente Utrecht zich genoodzaakt om een inspraakavond over een herinrichting van een weg te annuleren. Ook in de nabije toekomst ziet de gemeente geen mogelijkheden voor overleg.

Ik heb het gevoel dat de gemeente liever niet op inspraak zit te wachten. Ik werk al ruim een half jaar thuis en overleg, net als veel anderen, via Zoom, Teams of een ander pakket. Blijkbaar weet de gemeente niet dat de rest van de wereld probleemloos een inspraakavond kan organiseren.

Corné Smiesing, Utrecht

Geblesseerd

Ik ben actief voetballer en lid van een amateurclub. Helaas heb ik een blessure en mag ik tijdelijk niet spelen. Het is voor mij van belang aanwezig te zijn bij wedstrijden en trainingen om onderdeel van het team te blijven. Door de nieuwe maatregel word ik buitengesloten (Ten eerste, 30 september). Ik mag niet in de dug-out, in de buitenlucht, onderdeel zijn van mijn team. Terwijl ik op school wel met 24 leerlingen in de klas mag zitten zonder afstand van elkaar te houden. Wie deze logica snapt, mag het mij uitleggen.

Jasper Ennen (15), Rheden

Kennis

De column van Bert Wagendorp over de onzekerheid die kennisvergaring geeft, deed me denken aan een uitspraak die ik op de eerste dag van mijn studie geneeskunde, in september 1968, te horen kreeg. De decaan van de medische faculteit heette de eerstejaars welkom en begon de opening van het academisch jaar met de zin: ‘Welkom op de universiteit en veel succes met uw studie, maar ik begin meteen met het maken van excuses: alles wat u de komende jaren te horen krijgt, is voor de helft gelogen. Alleen weten we nu nog niet welke helft’. Er is geen week in mijn medische carrière voorbij gegaan waarin ik niet aan deze uitspraak werd herinnerd.

Dik Busscher, radioloog ‘in ruste’

Meer over