De SpeldSatire

DWING JEZELF over dit bedrijf te lezen dat de wereldeconomie gaat slopen zodat je tegen iedereen kunt zeggen dat je het ALLANG zag aankomen

Als je vluchtig dit artikel op hoofdlijnen leest kun je de komende week je als economisch expert presenteren in jouw sociale kringen. HOU DIE AANDACHT VAST! Goed zo. Het draait nu allemaal om een Chinees vastgoedbedrijf EVERGRANDE. Dat klinkt heel ver weg en heeft dus geen betrekking op jou denk je, maar NOG EVEN ERBIJ BLIJVEN.

Een vrouw kruipt in Wuhan door het gat van een reclamebord van Evergrande projectontwikkeling. Beeld Getty
Een vrouw kruipt in Wuhan door het gat van een reclamebord van Evergrande projectontwikkeling.Beeld Getty

Een van de grootste vastgoedbedrijven ter wereld staat op instorten

Het gaat niet goed met Evergrande. Ze hebben een schuldenberg van 255 miljard euro. Evergrande is 171 Chinese banken en 121 andere financiële bedrijven geld verschuldigd. Er zijn 800 onafgemaakte gebouwen waar mensen al betaald hebben voor woningen. Ze betalen werknemers al maanden niet meer. Hier nog wat superlatieven om je aandacht vast te houden: ENORME GIGANTISCHE IMMENSE KOLOSSALE schulden dus.

Invloed op de wereldeconomie

Derde alinea, altijd lastig. Evergrande heeft niet alleen in China maar overal schulden uitstaan. Ze kunnen nu al niet meer voldoen aan hun betalingsverplichtingen. Dit gaat mondiaal (DE HELE WERELD) een schokgolf veroorzaken. Daarnaast is Evergrande ook verantwoordelijk voor de aankoop van heel veel grondstoffen, wat ook wereldwijd zijn weerslag zal hebben. Financiële experts, ja het woord ‘expert’ is gevallen maar HOU VOL, zeggen dat het mogelijk het tipje van de ijsberg is in de Chinese vastgoedsector. Als Evergrande valt, kan het een domino-effect hebben. Domino, dat is een leuke metafoor om je nog even erbij te houden.

Chinese overheid

De regering van China staat nu voor een belangrijke keuze. Ze kunnen namelijk de schulden van Evergrande voor ze afbetalen, maar dat schept precedent. Andere bedrijven krijgen dan ook een seintje dat zij zonder gevolgen de wereldeconomie op het spel kunnen zetten. NOG EEN TE GAAN GO GO. De andere optie is de genadeslag uitdelen en maar zien hoe het afloopt. De Chinese overheid zegt het een afgebakend probleem zal blijven. Wanneer hebben we dat eerder gehoord?

Goed gedaan. Wie weet kun je wel bij Nieuwsuur aanschuiven als economisch expert nu je het hele artikel hebt gelezen.

Meer over