CommentaarPeter Giesen

DSM laat zich in Limburg van zijn kleinste kant zien in discussie rond verhuizing

In Heerlen wordt op 21 juli gedemonstreerd tegen de voorgenomen verhuizing van het DSM-oofdkantoor uit de stad. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
In Heerlen wordt op 21 juli gedemonstreerd tegen de voorgenomen verhuizing van het DSM-oofdkantoor uit de stad.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het DSM-hoofdkantoor gaat mogelijk niet naar Maastricht, nu de provincie dreigt de beloofde subsidie in te trekken.

Limburg is boos op DSM: het chemieconcern dreigt te vertrekken als de provincie de beloofde subsidie van 1,75 miljoen euro voor een nieuw hoofdkantoor intrekt. Volgens velen heeft het bedrijf een ‘ereschuld’ aan Limburg, in het bijzonder aan de mijnwerkers die DSM met hun zware arbeid hebben opgebouwd, ten koste van hun eigen gezondheid.

Het valt inderdaad te waarderen als een bedrijf zich rekenschap geeft van zijn historische wortels en zijn verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap waaruit het is voortgekomen. Toch is die verantwoordelijkheid beperkt als zij niet meer gebaseerd is op een hedendaagse economische realiteit. De laatste kolenmijn werd in 1974 gesloten, bijna vijftig jaar geleden. DSM is allang geen Limburgs en zelfs geen Nederlands bedrijf meer, maar een internationaal concern dat slechts 5 procent van zijn omzet uit Nederland haalt. De Staatsmijnen werden Dutch State Mines.

DSM had al besloten om uit zijn historische vestigingsplaats Heerlen weg te gaan. Bij de keuze voor een nieuw hoofdkantoor werd getwijfeld tussen Maastricht, Amsterdam en Basel. Naar eigen zeggen werd het bedrijf over de streep getrokken door een subsidie van 1,75 miljoen euro van de gemeente Maastricht en nog eens 1,75 miljoen van de provincie Limburg.

Investering op lange termijn

Provinciale Staten dreigt nu de Limburgse bijdrage te blokkeren. Een potje dat bedoeld is voor de leefbaarheid van kleine kernen mag niet worden gebruikt om een zeer winstgevende multinational te subsidiëren, vinden de Statenleden terecht.

Vervolgens liet DSM zich van zijn kleinste kant zien. Een bedrijf dat in de eerste zes maanden van 2021 een miljard euro winst maakte dreigt uit de provincie te vertrekken omdat het 1,75 miljoen euro aan gemeenschapsgeld mis lijkt te lopen. Dat is nog geen 0,2 procent van de halfjaarwinst, en dat voor een hoofdkantoor dat toch als een investering op lange termijn mag worden beschouwd.

Provinciale Staten van Limburg hebben gelijk als zij het gesjacher van DSM niet willen honoreren. Zij lopen wel het risico dat het hoofdkantoor vertrekt, waardoor 700 veelal hoogwaardige banen verloren gaan. Bij alle terechte verontwaardiging is dat helaas de realiteit van het internationaal opererende bedrijfsleven.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.