ColumnIonica Smeets

Drie lifehacks die het dagelijks leven net iets leuker maken

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Quantumcomputers, geknutsel aan dna, nano-materialen: het is heus spannende wetenschap, maar het staat nogal ver af van de gemiddelde persoon. Daarom vandaag onder de noemer ‘wetenschap waar je iets aan hebt’: drie wetenschappelijke lifehacks die je dagelijks leven net iets leuker maken.

1. Praat jezelf een placebo-effect aan

Afgelopen zomer vertelde placebo-onderzoeker Andrea Evers in een interview hoe zij reageert als iemand bij haar in de buurt ziek is: ‘(dan) zeg ik tegen mezelf: ik heb een heel goed immuunsysteem. Als ik een griepje voel opkomen of op vakantie naar een vieze wc moet, bah, overal bacteriën, dan denk ik: immuunsysteem mobiliseren!’ Evers weet natuurlijk als geen ander hoe krachtig het placebo-effect kan zijn: symptomen kunnen verdwijnen bij een niet-werkende behandeling doordat mensen verwachten dat die behandeling helpt. Dus doe vooral wat Evers doet en praat jezelf een placebo-effect aan.

2. Bewerk je foto’s als een sterrenkundige

Astronomen hebben allerlei technieken om hun foto’s van het heelal te bewerken. Eén heel handige is het mediaanfilter. Daarbij neem je een reeks foto’s vanuit hetzelfde standpunt met steeds wat tijd ertussen. Vervolgens sorteer je per pixel de kleuren die in de reeks foto’s voorkomen en kies je de mediaan (de middelste waarde in het rijtje). Als je genoeg foto’s hebt, dan verwijder je hiermee alle bewegende dingen uit beeld en houd je de stilstaande achtergrond over. De bewegende dingen zijn namelijk op elke foto op een andere plaats te zien. Deze truc kun je mooi gebruiken om toeristen weg te poetsen van je vakantiefoto’s van de Akropolis. Verschillende programma’s zoals Photoshop hebben hier ingebouwde opties voor.

3. Kweek vrolijke Pavlov-reacties

Honden kwijlen als ze eten zien. Ivan Pavlov kwam op het idee om zijn hond steeds een signaal te geven net voordat hij eten kreeg. Na een tijdje begon zijn hond te kwijlen zodra hij dat signaal kreeg, ook als er helemaal geen eten in de buurt was. Voilà: de Pavlov-reactie. In The Office zat eens een variant waarbij iemand zijn collega elke keer dat zijn computer het opstartgeluid maakte een snoepje aanbood. Op een gegeven moment stak die collega automatisch zijn hand uit zodra het opstartgeluid klonk. Zelf kweek ik graag vrolijke Pavlov-reacties, door bijvoorbeeld een tijd lang voor ik iets leuks ga doen een speciale deodorant te gebruiken. Als ik daarna op een gewone dag die deodorant gebruik, begin ik mezelf al te verheugen. Ook neem ik graag op vakantie nieuwe muziek mee, die ik dan daar heel veel luister. Zodat, als ik daarna thuis op een druiligere herfstdag The Lucksmiths draai, ik me meteen weer op een zonnige Franse veranda waan.

Er bestaan ongetwijfeld nog veel meer van dit soort trucs. Ik ben benieuwd naar de uwe! Stuur uw wetenschappelijke lifehacks naar ionica@volkskrant.nl voor maandag 21 oktober om 18.00 uur, dan rapporteer ik volgende week hier uw beste tips.

Meer over