Opinie

Drastisch minder eten werkt beter dan algehele onthouding

Het getob van journalist Jan Heemskerk over zijn plan van aanpak van zijn vergevorderde overgewicht (+) (Volkskrant Magazine, 27 augustus) is even herkenbaar als, in ieder geval gedeeltelijk, tot mislukken gedoemd, omdat het een aantal verkeerde uitgangspunten heeft.

Justine Borkes en Nijmegen
null Beeld anp
Beeld anp

Een non-regime is namelijk niet vol te houden, vroeg of laat verval je in je oude gewoontes, met alle desastreuze gevolgen vandien, die goed worden samengevat in het woord jojo-effect.

In plaats van algehele onthouding van bijna alles, is het drastisch verminderen van het overgrote deel van het gewaardeerde aanbod beter, en wel vol te houden. Dus, bijvoorbeeld, een half in plaats van een heel koekje, en dat niet telkens als er een wordt aangeboden maar één keer per dag.

Om jezelf dan van het zoetspoor af te brengen, doet één droog biscuitje wonderen. Een klein stukje chocolade idem dito. Vijf chipjes op een dag, een klein stukje vlees of vis, om en om. Door vakmensen klaargemaakt, bijvoorbeeld door een Chinees restaurant of de visboer.

Kleinere maag

Het wonder is dan dat die kleine muizenhapjes heerlijk smaken en dat je ze de dag erop, of twee dagen erna, weer mag eten.

En een nog groter wonder is dat je maag kleiner wordt, omdat die zich aan de kleine porties aanpast - net zoals ze dat omgekeerd ook had gedaan. Dat spaart ook een maagverkleiningsoperatie uit, die per saldo hetzelfde effect heeft: muizenhapjes om op het nieuwe gewicht te blijven.

Op dat nieuwe gewicht langs een natuurlijke weg komen, is vers één - dat begint met niet meer aankomen, dan het gewicht stabiliseren en vervolgens pas afvallen. Maar ook het vasthouden van het gewenste gewicht vereist, net als na een maagverkleining, minimaal een halvering van wat je gewend was te eten. Muizenhapjes dus!

Het is natuurlijk zaak om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen, maar niet in die oeverloze hoeveelheden, waarbij al na twee happen de smaaksensatie ondergeschikt is aan het schrokken.

Bewegen

Er is van alles te veel, en we menen dat daar ons geluk ligt. Maar niet het vele is goed, maar het goede is veel. Die kwalitatieve omslag moeten we ook met ons eetgedrag maken, daar worden wij, maar ook de wereld op zichzelf, alleen maar beter van.

Met de muizenhapjes blijft de smaaksensatie optimaal, mag je iedere dag of week weer, en voel je je stukken beter.

Dit, in combinatie met bewegen natuurlijk, anders blijf je aankomen, ongeacht hoeveel minder je eet. Want je lichaam past zich aan op de hoeveelheid voedsel.

Zo bevrijd je je ook uit de, al of niet zachte klauwen, van wat vaak toch ontaardt in een diëtenmaffia. Want er wordt dik geld verdiend aan onmatig eet- en drinkgedrag. Daar kun je beter iets heel lekkers van kopen, waar je dan lekker lang mee doet.

Justine Borkes, Nijmegen

Deelnemers aan een bootcamp sessie met fitnessgoeroe en body-spe­cialist Kayla Itsines tijdens de Glamour Health Challenge vorig jaar op de Jaap Edenbaan. Beeld anp
Deelnemers aan een bootcamp sessie met fitnessgoeroe en body-spe­cialist Kayla Itsines tijdens de Glamour Health Challenge vorig jaar op de Jaap Edenbaan.Beeld anp
Meer over