ColumnAleid Truijens

Door foto’s van een mollig lijf #dapper te noemen bevestig je de keiharde norm

null Beeld

Venetië heeft besloten het aantal passagiers per gondel te verlagen van zes naar vijf. De toeristen worden steeds dikker en de bootjes komen gevaarlijk laag in het water te liggen. Zouden we binnenkort ook met minder mensen in een lift mogen?

Door corona zijn we nog dikker geworden, zeggen de deskundigen bezorgd. Na een paar maanden weinig sporten, vlakbij de ijskast werken en onszelf troosteten gunnen tegen de stress vlogen de kilo’s eraan. Krijg ze maar weer eens weg. De dikke buik werd ook nog eens symbool voor de vatbaarheid voor corona.

Deze maand was, behalve die van het gretig terugkerende virus, ook die van het lijf, het vrouwenlijf met name. De bikini gaat weer aan en de spiegel is meedogenloos. Dagelijks posten influencers hun selfies van slanke, gespierde, gebruinde, onhaalbare lijven – om van in een depressie te schieten.

Er is een tegenbeweging ontstaan, die van de #bodypositivity. De boodschap is: omarm je lijf met liefde, met alle gebreken, kwabben, putten en plooien. Houd van jezelf; je bent het waard! De hashtag gaat gepaard met foto’s van lichamen in alle soorten en maten, met vet op de verkeerde plaatsen, spataders en onderkinnen. Lichamen van echte mensen, nou ja, echte vrouwen. Eronder staat steevast een lawine van hartjes, en het woord ‘dapper’.

Het hele juli-nummer van Linda is eraan gewijd. Linda zelve (56) staat op de cover, in bikini; ze heeft een bewonderenswaardig strak, afgetraind lijf en nee, de foto is níét gefotoshopt. Zonder meer #dapper, net als Heleen van Royen (55), die meteen overtoepte met een foto van haar beeldschone, voor mede-vijftigers hopeloos onhaalbare zelf in bikini. Stoer zijn ook de BN’ers die in bikini in het blad poseren, en de lezeressen die foto’s van hun imperfecte lijf stuurden. Dapper, dapper.

Het is goed als een vrouwenglossy dit onderwerp aankaart en uitstraalt dat ieder lichaam er mag zijn. Dat je niet je lichaam bént. Dat media het echte leven moeten tonen, niet het frustrerende ideaal. Maar toch. Er sluipt wat valse lucht binnen. De wrede waarheid blijft dat een strak, slank lijf voordelen biedt: voor het verdienmodel van de influencer, op de arbeidsmarkt, in het strijdperk van de liefde – waar vrouwen geen sisters zijn maar rivalen – en op de markt van de online aandacht.

Intussen hebben we het voortdurend over de lichamen van al deze vrouwen, niet over hun talenten, ideeën, ambities of zorgen. Vrouwen móéten weer iets: hun lijf accepteren, ermee naar buiten komen, zich van hun lage zelfbeeld verlossen – een nieuw decreet. Aan vrouwen valt altijd iets te sleutelen.

Zou het niet veel meer helpen als mensen (m/v) eens ophielden voortdurend commentaar op elkaars uiterlijk te leveren? Als degenen die afwijken niet zo genadeloos werden getreiterd en gekleineerd? Ook door foto’s van een mollig lijf als ‘statement’ te plaatsen of ‘dapper’ te noemen bevestig je de keiharde norm.

Zouden mannen zich zo makkelijk laten verleiden om met bierbuik en mannentieten in een blad te staan? Posten ze ook zulke ‘dappere’ foto’s, lachend als een boer met kiespijn? Ik dacht het niet. Ook voor mannen groeit de druk om er goed uit te zien. Maar humor, hersenen en karakter compenseren nog ruimschoots hun lijfelijke imperfecties. Was dat bij vrouwen maar zo.

Meer over