Dagboek van een huisartsDanka Stuijver

Dood door eenzaamheid in het verzorgingshuis

null Beeld

‘Ben jij dat, lieverd?’, klinkt het hoopvol uit het ­kamertje. Een angstige en teleurgestelde blik verschijnt op het gezicht van de hoogbejaarde dame. Helaas ben ik niet haar dochter maar een vreemde dokter in beschermend pak. Sinds de lockdown van het verzorgingshuis wordt ze steeds somberder. Sinds een paar dagen is ze zelfs gestopt met eten en gaat ze zienderogen achteruit. ‘Het lijkt wel alsof ze doodgaat van eenzaamheid’, fluistert de verzorgster.

De bewoners zitten de hele dag op hun kamer. Alleen voor hoognodige zaken komen verzorgers binnen. Voor de meeste bewoners is het allerergste het niet meer zien en aanraken van hun geliefden. Voor hoelang nog is de vraag. ‘Laat ze hier maar eens komen met die tv-camera’s, dan kunnen ze zien hoe hoog de prijs van dit sociaal isolement is’, zegt de verzorgster.

De hele situatie voelt als een gevalletje ‘gut gemeint, schlecht gemacht’. Een eenzame opsluiting van onze kwetsbare ouderen om hen koste wat het kost te beschermen tegen het coronavirus. Onderzoek leert dat de kans op voortijdig sterven toeneemt door sociaal isolement. Moet het in een verzorgingshuis niet juist gaan over kwaliteit van leven? Ik noem slaapproblemen, cognitieve achteruitgang en depressie als niet te onderschatten gevolgen van de strenge maatregelen.

Naast het tekort aan beschermende materialen, moeten verzorgers na hun dienst gewoon naar de supermarkt en hun gezin. De kans dat een verzorger een bewoner besmet, is reëel aanwezig. Hoe heiligt het doel de middelen als het doel, ondanks alle goedbedoelde maatregelen, niet te bereiken is? Ik onderteken een terminaalverklaring. De dochter mag komen. Als ik wegga, zingen de woorden van Annie M.G. Schmidt door mijn hoofd: Ik zou je het liefste in een doosje willen doen. En je bewaren, heel goed bewaren...

Tijdens de coronacrisis schrijven huisartsen Danka Stuijver en Joost Zaat op werkdagen beurtelings over hun ervaringen in de praktijk.

Meer over