ColumnBor Beekman

Dit is gewoon mijn werk. Flikker op met je ambtswoning! Groetjes, Robert Oey

null Beeld

Gewoon te koop, op ’s werelds grootste en spectaculair goed gesorteerde Londense veiling voor filmrekwisieten: het originele Walther PPK-pistool waarmee James Bond boeven afschoot in GoldenEye. Of de granaatwerper van Heath Ledgers Joker in The Dark Knight. Ook leuk, voor wie iets speciaals behoeft voor zijn op zolder geherbergde wapencollectie: de heuse bijl waarmee Jack Nicholson die deur klieft in The Shining (‘Here’s Johnny!’). Wie enkele tienduizenden ponden over heeft, kan straks meebieden.

Sommige mensen noemen het vreemd dat regisseur en producent Robert Oey zijn filmrevolver mee naar huis nam. Die mensen werken vermoedelijk niet in de filmwereld. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of filmlui bewaren het. Thuis, of waar dan ook. Op de set van The Lord of the Rings werden voortdurend filmzwaarden en filmlansen ontvreemd; leuke en soms uiterst lucratieve aandenkens – ze pronken nu in de veilingcatalogus.

Oey werkt aan een zesdelige serie over wietbaronnen. Hij filmt ervoor in Thailand, Spanje en Nederland. Wietbaronnen dragen nog weleens pistolen.

Dat Imanuelle Grives onlangs ook al een arrestatie afschoof op haar werk, helpt de zaak-Oey niet. De Nederlandse actrice sleepte een halve drugsapotheek mee naar een Belgisch dancefeest en beriep zich op haar vakgroep door te verklaren dat ze ‘oefende’ voor een rol.

Het valt te proberen, als strafrechtadvocaat: ‘Meneer de rechter, kent u Daniel Day-Lewis, de drievoudig Oscarkampioen? Die trainde zich voor zijn rol als Bill the Butcher in Gangs of New York tot volleerd straatvechter, door rond sluitingstijd Italiaanse bars af te lopen en in te gaan op provocaties van dronken ruziezoekers. Vond de Italiaanse politie vast een raar verhaal – ik hoor het u zeggen, meneer de rechter. Maar het wás wel zo.’

30 september begint de Entertainment Memorabilia Live Auction: verzamelaars uit heel de wereld zullen bieden op in totaal negenhonderd originele filmattributen, waarvan een deel vooraf wordt geëxposeerd in het Odeon-theater van het Britse filminstituut. Alles zit erbij: van Brad Pitts speer uit Troy tot zo’n levensgroot filminsect uit Paul Verhoevens Starship Troopers.

Persoonlijke favoriet: de onlangs teruggevonden ‘heilige handgranaat’ uit The Holy Grail. Graham Chapmans koning Arthur blies er het moordende konijn van Caerbannog mee op, weet u nog? Verwachte opbrengst van dit Monty Python-relikwie: boven de 50 duizend pond.

Alternatief politiebericht: burgemeesterszoon dringt verlaten woonboot binnen met heilige handgranaat.

De in beslag genomen en al of niet op juiste wijze onklaar gemaakte Duitse revolver van verdachte Robert O. wordt mogelijk vernietigd, door de politie. Dit is verkeerd. Het ding – cultureel erfgoed – behoort over tien of twintig jaar op te duiken op zo’n veiling met filmmemorabilia. Voorzien van echtheidscertificaat, gesigneerd door de originele eigenaar en met kattebelletje voor de hoogste bieder. Dit is gewoon mijn werk. Flikker op met je ambtswoning! Groetjes, Robert Oey.

Meer over