ColumnAaf Brandt Corstius

Dieuwertje Blok heeft in het Sinterklaasjournaal het model telefoon dat iedereen in 1986 ineens had

null Beeld

Sommige dingen worden ouder, en dat is dan niet erg, want ze zijn klassiek en tijdloos. Een goed voorbeeld daarvan is Dieuwertje Blok. Andere dingen worden ouder en raken gedateerd. Een goed voorbeeld daarvan is de telefoon die Dieuwertje Blok gebruikt in het Sinterklaasjournaal. Een ander goed voorbeeld is de Pietendiscussie, die ook dit jaar weer op de verkeerde manier ludiek en voor kinderen volstrekt onbegrijpelijk wordt behandeld in datzelfde Sinterklaasjournaal – maar daar ga ik verder niet over schrijven, want ook dát voelt gedateerd.

Enfin. De telefoon van Dieuwertje Blok dus. Het is het model dat iedereen in 1986 ineens had, toen de draaischijf eruit ging en de druktoetstelefoon erin kwam. Het toppunt van modern was die telefoon. Je kon op de cijfers drukken in plaats van met al je kracht een zware schijf van de negen naar het ijzeren haakje te sleuren. De nieuwe telefoon had niet de ronde, vertrouwde vormen van de draaischijftelefoon, maar hij was vierkant, met een smalle, rechthoekige hoorn die qua uitstraling heel ver afstond van het woord ‘hoorn’.

Die supermoderne telefoon heette de Twintoon 10 – dat soort merknamen kon nog, in die tijd. Waarom de 10? Omdat hij tien nummers kon opslaan. Goeiig.

In het Sinterklaasjournaal heeft Dieuwertje Blok de rode Twintoon 10, waarmee ze regelmatig contact zoekt met Sinterklaas op de stoomboot, wat dan niet lukt, en dan hoor je ‘kgg kgg’ en gaat het scherm achter Dieuwertje om onverklaarbare redenen op testbeeld. Testbeeld.

Ik zat met mijn man te praten over die 33 jaar oude rode telefoon die nog steeds in het rekwisietenhok van de NPO rondhangt om er een paar weken per jaar uitgehaald te worden, en mijn man hielp me eraan herinneren dat Dieuwertje Blok zelf ooit omroepster was. Omroepster! Ineens kwam het allemaal terug. De vrouwen die achter een bureau zaten, met een bloemstuk en een microfoon, en die zeiden dan ‘Goedenavond’ en vertelden wat er die avond allemaal op de KRO te zien zou zijn. Of op de TROS.

Dat waren nog eens duidelijke tijden: dat iemand vanachter een bloemstuk je live vertelde wat je die avond op tv zou kunnen zien, en dat ging je dan gewoon ook allemaal kijken, lineair, en aan het eind van de avond zette je de tv uit en als je wat miste zag je het nooit meer terug.

En daarna kwam natuurlijk pas de mobiele telefoon, en internet, en de zwartepietendiscussie, en al die andere moderne dingen die heus wel ergens goed voor zijn maar waar we jammer genoeg ook nooit meer vanaf zullen komen.

Dan is het toch een zegen dat we in ieder geval Dieuwertje Blok nog hebben, en haar rode Twinfoon 10 uit 1986.

Meer over