Top&FlopVrijdag 13 juli

Deze week: de draak steken met de al te ervaren rockrecensent en een uitgeblust gezelschap met een overbodig hondje

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. 

Average Rob Beeld Twitter
Average RobBeeld Twitter

Top

Het slopende festivalseizoen is in volle gang en wie de verslaggeving volgt, vraagt zich wellicht af: hoe doet de poprecensent dat allemaal, tot diep in de nacht rondbanjeren op het grote terrein, alle optredens zien en dan ook nog, tussen de bedrijven door, een coherent en puntig stukje schrijven?

In een filmpje van het Vlaamse blad Humo doet recensent Philippe Mondriaan zijn methode op Rock Werchter uit de doeken. Met een peuk in de mond en een notitieblok in de aanslag kijkt hij naar een bandje dat veel gedraaid is op de radio. ‘Dus euh’ – slok bier – ‘dat gaat kut zijn.’

Hij staat tientallen meters buiten de tent, want ‘ik tussen het plebs, dat gaat niet’. Op voorhand weet hij al hoe een concert gaat zijn. ‘Parov Stelar: één ster.’ Arctic Monkeys? De ‘volle vijf sterren’ natuurlijk. ‘Dat is met gitaren, komaan.’

Eigenlijk vindt Philippe ‘alles wat nieuw is kut’. In zijn blocnote schrijft hij tijdens optredens geheugensteuntjes voor zichzelf op: ‘Kut’; ‘Heel kut’; ‘Wow kut’.

Satire, natuurlijk, en gelukkig lees je dit vroeger-was-alles-beter-type criticus zelden. Het blijkt te gaan om comedian Average Rob, op Instagram bekend (300 duizend volgers) van zijn geshopte foto’s met beroemdheden.

De grote Sacha Baron Cohen kondigde zijn comeback aan deze week, maar pas op: ook Average Rob komt naar je toe deze zomer. De volle vijf sterren.

Flop

Henry Schut, Hugo Borst en Rafael van der Vaart en teckel Messi tijdens de eerste uitzending van Studio France in 2016. Beeld ANP
Henry Schut, Hugo Borst en Rafael van der Vaart en teckel Messi tijdens de eerste uitzending van Studio France in 2016.Beeld ANP

Vier jaar geleden, tijdens het vorige wereldkampioenschap voetbal, zat er plotseling een hond in het praatprogramma dat de NOS uitzendt rondom de wedstrijden. Dit jaar was die teckel er weer bij, in Studio Rusland. Messi noemen ze hem.

Over dat programma is al veel gezegd, bijvoorbeeld dat het doods is en dat de drie hoofdpersonen, Henry Schut (presentator), Hugo Borst (sidekick) en Rafael van der Vaart (analyticus), best wat enthousiaster en spontaner zouden mogen zijn. Het sufste is die hond.

Waarom er ook alweer een hond rondloopt in het decor van Studio Rusland, is onbekend. Inmiddels is het vooral heel mal, een scharrelend hondje in de studio tijdens een informatief tv-programma. Deze Messi is eerder een doorslaggevend bewijs van creatieve armoede van de makers dan een verrijking.

Terwijl inmiddels in alle landen ter wereld in dierentuinen, kinderboerderijen en asielen beesten uitslagen voorspellen, zogenaamd dan, hè, laat de NOS een hondje nog gewoon een keuze maken uit ploeg A, B of gelijkspel. Het is alsof iemand achter elkaar dertig keer dezelfde mop vertelt en niet eens een goede mop.

Het waren vijf lange weken, met dat uitgebluste gezelschap op die NOS-banken en dat overbodige hondje.

Meer over