OpinieVoorverkiezingen VS

Democraten, vorm een team tegen Trump

De onderlinge strijd doet de Democratische partij geen goed. De rivalen kunnen beter de handen ineen slaan, betoogt Thomas Friedman, columnist van The New York Times.

De Democratische presidentskandidaten tijdens het debat eerder deze maand.Beeld AFP

Als deze verkiezingscampagne uitdraait op een gevecht tussen een zelfverklaarde socialist en een psychopaat, zullen we als land in een verschrikkelijke ­situatie verzeilen. Hoe gaan we dat voorkomen? Mijn korte antwoord is dat de Democraten iets uitzonderlijks moeten doen. Ze moeten een schaduwregering van nationale eenheid samenstellen. Ook wanneer de Democraten iemand anders nomineren dan Bernie Sanders, bijvoorbeeld Michael Bloomberg. Hij is de meest waarschijnlijke uitdager van Sanders.

Hoe zou de presentatie van dit team-Sanders (of team-Bloomberg) eruit zien? Ongeveer zo:

‘Ik wil de mensen laten weten dat, als ik de Democratische kandidaat ben, ik de volgende mensen zal kiezen in mijn kabinet – mijn team van rivalen. Ik wil Amy Klobuchar als mijn vicepresident. Haar fatsoen, ervaring en gematigdheid zullen in heel Amerika worden gewaardeerd, in het bijzonder in het Midden-Westen.

‘Ik wil Mike Bloomberg (of Bernie Sanders) als mijn minister van Financiën. Onze plannen om iets te doen aan de ongelijkheid van inkomens ­lopen niet zover uit elkaar. En als we ze in elkaar schuiven, dan zal dat goed voor het land zijn en tegelijkertijd de markten geruststellen.

‘Ik wil Joe Biden als mijn minister van Buitenlandse Zaken. Niemand in onze partij kent de wereld beter en wordt meer gewaardeerd door onze bondgenoten dan Joe. Ik zal Elizabeth Warren vragen als minister van Volksgezondheid. Niemand zou meer energie en verstand kunnen ontplooien om gezondheidszorg bij een groter aantal Amerikanen te brengen dan senator Warren.

‘Ik wil Kamala Harris als minister van Justitie. Zij heeft de taaiheid om de corrupte puinhoop die Donald Trump van het departement van Justitie heeft gemaakt op te ruimen. Ik wil mayor Pete Buttigieg als minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid. Gezien zijn militaire ervaring zal hij zich snel inwerken.

‘Voor Tom Steyer wil ik een nieuw ministerie in het leven roepen: Infrastructuur. We gaan Amerika verbouwen, in plaats van een muur op te trekken aan de grens met Mexico.En ik vraag Cory Booker, de voormalige burgemeester van Newark, om minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling te worden. Wie heeft meer passie dan Cory om onze binnensteden nieuw leven in te blazen?

‘Ik vraag de Republikeinse senator Mitt Romney om minister van Handel te worden. Hij is de beste persoon om Amerikaanse bedrijven en technologie in het buitenland te promoten. En het is van vitaal belang dat het publiek begrijpt dat mijn regering alle Amerikanen vertegenwoordigt, dus ook Republikeinen. Ik zou graag zien dat Andrew Yang minister van Energie zou worden, met als taak onze ­nucleaire voorraad te beheren en te werken aan duurzame energiebronnen. Hij zou fantastisch zijn.

‘Ik ga afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez vragen als onze ambassadeur bij de Verenigde Naties. Kunt u zich voorstellen hoe onze internationale standing bij de jeugd in de hele wereld zou verbeteren met haar als vertegenwoordiger van de nieuwe generatie Amerikanen?’

Thomas Friedman.

Als Bernie of Bloomberg of wie dan ook komt bovendrijven als presidentskandidaat zo’n team van rivalen samenstelt, dan ben ik ervan overtuigd dat die Trump royaal zal verslaan. Maar als de progressieven denken dat ze kunnen winnen zonder de gematigden – of de gematigden zonder de progressieven – zijn ze krankzinnig. En als ze dat gaan proberen, nemen ze een groot risico met de toekomst van ons land.

In mei 2018 zei de voormalige Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner: ‘Er is geen Republikeinse Partij. Er is een Trumppartij. De Republikeinse partij doet ergens een dutje’. Vandaag slaapt de Republikeinse partij niet langer, zij is dood.

Voor een behoorlijk bestuur van ons land kan leiderschap alleen komen van Democraten en van onafhankelijke Republikeinen die moedig genoeg zijn om Trump te weerstaan. Het is dus van het grootste belang dat gematigde en progressieve Democraten op de een of andere manier een regeringscoalitie smeden. Als ze niet samenwerken – als de Democraten ­ervoor kiezen om op elkaar te blijven schieten – dan kan je het Amerika waarin je bent opgegroeid vaarwel kussen.

Meer over