LezersbrievenDonderdag 31 oktober

Deel successen van onze gezondheidszorg met de rest van de wereld

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 31 oktober.

Redactie
Een menigte in het roze vraagt tijdens Pink Ribbon aandacht voor de strijd tegen borstkanker. Beeld AFP
Een menigte in het roze vraagt tijdens Pink Ribbon aandacht voor de strijd tegen borstkanker.Beeld AFP

Brief van de dag

De maand oktober heeft weer eens laten zien hoe goed we zijn in de behandeling van onze patiënten met borstkanker. De overleving stijgt nog steeds, naar ongekende hoogte. Althans voor de Europese en Amerikaanse vrouw. Helaas is voor veel vrouwen in grote delen van de wereld de ziekte nog steeds dodelijk. Voor hen is nauwelijks diagnostiek, radiotherapie, chemotherapie, hormonale therapie, chirurgie en vooral dus geen kansen op genezing. Kunnen we hier iets aan doen?

De goede tijd waarin Nederland voorop liep in het wereldje dat ontwikkelingswerk heette, is gelukkig lang voorbij. Het op vaak betuttelende wijze toewerpen van geld, spullen en mensen naar deze landen heeft nauwelijks geholpen. Helaas is van echte samenwerking niet veel terechtgekomen.

Waar komt u in een Nederlands oncologisch instituut een stagiaire tegen uit Afrika? Wanneer is een van de sprekers op uw internationaal congres afkomstig uit een oorlogsgebied? Hoeveel patiënten van buiten Europa en de VS worden geincludeerd in uw wetenschappelijk onderzoek?

Laten wij als artsen en verpleegkundigen het voortouw nemen: open de deuren van uw instituut, nodig collega’s uit, ga eens een kijkje nemen in een ziekenhuis of revalidatiecentrum als u ver weg op reis bent, kijk of er samenwerking mogelijk is. Probeer iets van de grote successen van onze eigen gezondheidszorg ook ter beschikking te stellen aan de rest van de wereld.

Peter Reemst, chirurg/global and war surgery, Nuenen

Portemonnee

Bouwbedrijven demonstreren op het Malieveld vanwege het pfas-probleem en de stikstofmaatregelen van het kabinet. Die raken deze bedrijven in de portemonnee. Dit gaat met veel machtsvertoon gepaard, zoals het inzetten van vervaarlijke machinerie. Het is overduidelijk: natuurbelangen waar het in dit geval om draait worden geen enkele waarde toegekend in dit land. Die mogen er zijn als ze de burger maar niet in de portemonnee treffen. Slechts het korte termijn financiële belang is in dit land van waarde.

Zo zal er ook worden afgerekend met de belangen tegen de klimaatverandering. De belangen van de portemonnee komen in dit land op de eerste plaats. De belangen van toekomstige generaties? Die zoeken het tezijnertijd maar uit. Verder kijkt men in de bouwwereld niet verder dan ons eigen land. Terwijl het hier om Europese regelgeving gaat. Laat de bouwwereld in Brussel gaan demonstreren; daar zijn de bouwondernemers aan het juiste adres.

Maaike van Gilst, Dieren

Nooit goed

De overheid kan het ook nooit goed doen. Toen men aarzelde om de kwestie van de fipronileieren aanhangig te maken, stond Nederland daarna op z’n achterste benen. Nu is men er wat sneller bij om stikstof en pfas enigszins binnen de perken te houden en verandert Den Haag elke week in een vesting om te voorkomen dat protesterende mannen met grote voertuigen de stad overnemen. Men schijnt niet te begrijpen dat de maatregelen voor het welzijn van ons allemaal genomen worden. Fijnstof, stikstof en pfas worden anders het nieuwe asbest: overal aanwezig.

Constance Scholten, Voorburg

Eigen ego

Wie o wie heeft Abu Bakr al-Baghdadi gevonden? Dat is de prangende vraag van de afgelopen dagen. Waren het de Amerikanen of toch de Syrische Koerden die een onderbroek hebben gestolen van de beste man? Of was het een speurhond? Het laat zien hoe we gefocust zijn op ons eigen ego en het krijgen van erkenning. Het maakt niet uit wie de man gevonden heeft, maar welke keuzes we collectief hebben gemaakt en nog steeds maken, waardoor we nog steeds met terrorisme en oorlog te maken hebben.

Mariette Reineke, Amsterdam

Paddenstoelen

Dit jaar zijn al 28 mensen ziek geworden na het eten van zelfgeplukte paddenstoelen. Waarom regelen wij het in Nederland niet zoals in Frankrijk? Daar kan je met je zelfgeplukte paddenstoelen naar de apotheek gaan en dan word je verteld of de paddenstoelen eetbaar zijn, of niet en giftig, of niet. Hoe eenvoudig lijkt dat om bij ons ook in te voeren. Er zijn overal apotheken. Voor de apotheker lijkt mij dit ook leuk werk en wij kunnen na de wandeling met een gerust hart ons maaltje met paddenstoelen koken.

Corry Ursem, Gouda

Herinneringen

In het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag vertelde een oudere man dat hij als kleuter ‘ìn de Hongerwinter erop uit werd gestuurd om door vliegtuigen gedropte broden te bemachtigen’. Dinsdag vertelde een andere ooggetuige in de krant dat hij ‘bij de belegering van Breda karren met lijken’ voorbij zag trekken. Er zijn echter geen broden uit vliegtuigen gegooid, noch in de Hongerwinter noch daarna, Breda is nooit belegerd (wel geëvacueerd, in mei 1940). Herinneringen van ooggetuigen hebben hun waarde, maar zijn 75 of 80 jaar na dato niet altijd even waarheidsgetrouw.

Evert van Ginkel, Leiden

Deugen

De controverse over het werk van Ad van Liempt (Ten eerste, 30 oktober) maakt duidelijk dat de scherpe lijn tussen goed en kwaad die sommigen graag in de geschiedenis trekken, ook de wereld van vandaag lijkt te moeten verdelen in mensen die al dan niet deugen. Van zulke emoties wordt onze wereld niet beter. Ze helpen ook niet om die beter te begrijpen. Het is moeilijk te accepteren dat dit nota bene Ad van Liempt moet treffen, juist hij die zo weloverwogen historische feiten en patronen onderzoekt.

Chris Groeneveld, Heemstede

Meer over