ColumnBetrouwbare mannetjes

De wereld mag dan misschien flink onveiliger zijn geworden de afgelopen week, zo voelde het helemaal niet

null Beeld null

Die cijfers konden nooit kloppen. ‘Vandaag de dag, iedereen steekt maar met een mes, en ze schieten gelijk.’ ‘Ik geloof er geen moer van.’ Bovendien, ‘de regering kan alles beweren’. Telegraaf TV was het voor de zekerheid maar even gaan vragen. Want het CBS mocht dan wel zeggen dat het sinds 1980 niet zo veilig is geweest en we ook minder criminaliteit ervaren, de mensen voelden het vast heel anders. Gelukkig wilde een handjevol Hollandse bejaarden in een gemiddelde winkelstraat het vermeende sentiment wel even bevestigen: ‘De politie moet een beetje meer optreden en niet zo stom doen’, vond een mevrouw.

Zo stond Gerard Joling er ook zo’n beetje in. Hij was naar de studio van Pauw gekomen om de eerste halve finale van het Songfestival en de magere kansen van Waylon te duiden, maar bemoeide zich maar wat graag met de discussie tussen advocaat Jan Vlug en Nationale Onderbuikdynamo Wierd Duk. Waarom wantrouwen de burgers de positieve berichtgeving? Waarom voelt ‘men’ het niet zo? Nou, dat had Geer dus ook. Moest je eens naar de Guardia Civil kijken, die leggen meteen een knuppel in je nek als je verkeerd oversteekt. ‘Waarom kunnen wij dat hier niet’, klaagde de Topper, die er twee jaar geleden nog met een taakstraf vanaf kwam nadat hij met zijn suv een oud omaatje via het zebrapad de intensive care in had gekegeld. Maar goed, Waylon dus. Podiumdier. Echte live-man. Dijk van een stem ook. Toch wist ook Joling het zo net nog niet. Het is wel een apart liedje. Zelf had hij een andere gekozen. Maar dat was ook wel weer typisch Waylon. Eigenwijs, hè? Na knap 17 minuten Songfestivalanalyse wilde Jeroen Pauw ‘toch ook nog even naar het andere nieuws van vandaag, bijvoorbeeld de Amerikaanse president Trump, hij trekt zich terug uit het akkoord met Iran.’ Wierd, wat vind jij daarvan? En hop, door naar Jan Slagter.

En zo werd het ongefundeerde gevoel dat de CBS-bevindingen over het gevoel weleens niet zouden kunnen kloppen opeens de basis van de discussie. Scepsis als uitgangspunt, in plaats van cijfers. Terwijl ze toch ook bij De Telegraaf deze week een poll de lucht in hadden gestuurd met de vraag of we de verklaring van de Haagse politie dat de ‘Allahoe akbar’-roepende messentrekker slechts een ‘verwarde man’ was wel moesten geloven, dus helemaal vies van statistiek zijn ze daar ook niet.

Nee, gevoel is een verraderlijke raadgever, zeggen de Betrouwbare Mannetjes altijd maar. Voor je het weet kom je als Marco K. in de kafkaëske situatie waarin je wordt beschuldigd van het niet-plegen van een misdrijf waarvan je zelf toch echt het gevoel had dat je het hebt begaan. Of heb je de hele week zitten mekkeren over dat liedje, maar rocken Waylon en zijn bij Tineke Verburg uit de kast getrokken tijgerprintjasje zich gewoon keurig naar de finale. Ondertussen kregen we door al het genavelstaar niet overdreven veel mee van de nu al zichtbare gevolgen van de (ook vooral op emotionele gronden) opgeblazen Irandeal: de aankondiging door Saoedi-Arabië van een eigen nucleair programma, Israëlische bommen op Iraanse doelen in Syrië, Iraanse raketten op Israëlische doelen... Ook wel weer lekker eigenlijk: de wereld mag dan misschien flink onveiliger zijn geworden de afgelopen week, zo voelde het helemaal niet.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Boos op de media maar maandag 19 uur zit meneer de Outlaw in M.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over